In voorgaande blogartikelen zijn de verschillende structuren van de elevator pitch besproken. Het is een krachtig instrument om je bedrijf kort te presenteren. Zelfs zo krachtig, dat je het als mini-marketingplan kunt gebruiken. Hoe gaat dit in zijn werk?


Mini-marketingplan

In een eerder blog is beschreven dat je de structuur van een elevator pitch in vijf stappen kunt indelen. De eerste stap, Wie ben je, is voor het mini-marketingplan niet van belang. De andere vragen komen in elk marketingplan voor, dus deze zijn wel van belang. Als je deze vragen goed kunt beantwoorden, heb je een marketingplan in een notendop.

Product

In de marketing wordt met minimaal 4 P’s gewerkt. De eerste P is die van Product. In de elevator pitch omschrijf je wat je doet. Dit is je product (of dienst). Je kunt het benoemen, bijv. “ik werk voor Jansen Installatietechniek”, maar dat zegt niks. Het is beter te omschrijven wat je exact doet. Dus bijv. “ik werk voor Jansen Installatietechniek en wij verzorgen de elektrische infrastructuur binnen uw bedrijf of het nu  krachtstroom is of zwakstroom.” En zelfs dit kan nog beter. Je verkoopt niet wat het is, maar wat het doet voor de klant (je verkoopt geen spijkers, maar een bevestigingsmiddel). Dus “ik werk voor Jansen Installatietechniek en wij zorgen ervoor dat alle elektrische apparaten in uw bedrijf probleemloos werken.” Om dit zo te kunnen formuleren is niet gemakkelijk. Daar zit een heel denkproces achter. De meest gemakkelijke manier is door letterlijk in de schoenen van de klant te gaan staan en naar je eigen bedrijf te kijken.

Doelgroep

Nog een marketingterm: doelgroep. Als je hebt omschreven wat je doet, ga je kijken wie je doelgroep is. In de marketing is het belangrijk om een focus te hebben. Deze focus geldt voor de producten/diensten die je levert, maar nog meer voor je doelgroep. Het liefst willen we de hele wereld als doelgroep, maar dat is niet realistisch vanuit financieel, logistiek en cultureel oogpunt. Dus zoek een zo goed mogelijk omschreven doelgroep, dus bijvoorbeeld: alle staalverwerkende bedrijven in Amsterdam met meer dan 25 medewerkers.


Klantwaarde

Als de klant jouw product of dienst aanschaft, dan heeft dat een bepaalde waarde voor de klant. Door te omschrijven wat het resultaat voor de klant is op het moment dat hij jouw product gebruikt, kom je achter de koopmotieven. Deze zijn vaak terug te voeren op de piramide van Maslow. Als je virusscanners verkoopt, dan koopt de klant die om een gevoel van veiligheid en zekerheid te krijgen. Dat is uiteindelijk de waarde van jouw product voor de klant.


Onderscheidend vermogen

Er zijn duizenden zelfstandige ontwerpers in Nederland. Stel dat je als nieuweling de markt gaat betreden, dan ben je er één van de duizenden. Hoe ga je dan nog opvallen? Juist dat laatste is belangrijk in je marketing. Wat is jouw onderscheidend vermogen? In feite moet je antwoord op de volgende vraag kunnen geven: “Waarom zou ik met jou in zee gaan?” En dan gaat het natuurlijk niet om de holle kreten als kwaliteit, flexibiliteit of dynamiek. Het gaat daarbij om termen die uniek zijn voor jouw bedrijf. Zodra je hierop een antwoord geformuleerd hebt, kun je dit vervolgens inzetten in je marketingcommunicatie.

De elevator pitch bevat 4 belangrijke vragen. Wanneer je daar een antwoord op hebt, heb je in principe een mini-marketingplan. Een bank zal geen genoegen nemen met dit plan, maar voor jezelf kan het zeer verhelderend zijn. Succes!

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid