Is het hou of houd je aan de snelheidslimiet?

Je hebt vast langs de weg de borden wel gezien met de tekst “Hou je aan de snelheidslimiet” die horen bij de campagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Toen je dat bord zag heb je je misschien wel afgevraagd of het nou Hou of Houd moet zijn. Een klein onderzoekje op internet brengt de goede oplossing: het mag allebei. Hou je aan de snelheidslimiet is wat informeler taalgebruik, meer spreektaal. Maar hou of houd is dus allebei goed. In de spreektaal laten we de slotmedeklinker vaak weg. ‘Ik hou van jou’ klinkt toch ook beter dan ‘Ik houd van jou’.

Andere gevallen

Er zijn nog een meer werkwoorden waar dit fenomeen zich voordoet. Het gaat dan om de ik-vorm in de tegenwoordige tijd (Ik rij graag op mijn motor), de jij-vorm achter een werkwoord (Snij jij de taart even?) of de gebiedende wijs (Hou op met zeuren!).