Piramideschrijven, onze aanpak 

In deze verkorte versie van de training Piramideschrijven maak je je de methode van het piramideschrijven eigen en pas je dit toe op je eigen teksten. De training bestaat uit korte blokken theorie, praktische handreikingen en korte (schrijf)opdrachten. Je gaat aan de slag met voorbeeldteksten en casussen en reflecteert ook op je eigen teksten. De trainer begeleidt je gedurende 3 dagdelen in de virtuele klas naar het denken en schrijven volgens het piramideprincipe. De trainer biedt ook in deze online versie van de klassikale training een afwisselende werkwijze met een flink tempo. Tussen de online bijeenkomsten door krijg je feedback op tekstopdrachten. In deze training is er ook aandacht voor helder en eigentijds formuleren. De training is met name geschikt voor medewerkers met een hbo-opleidingsniveau of hoger die in meerdere korte sessies de basis van het piramideschrijven willen leren.

 

Voorbereiding

Als voorbereiding op de training beantwoord je een vragenlijst en stuur je een recente tekst in. De trainer krijgt zo een duidelijk beeld van de werksituatie en soort teksten van de deelnemers en stemt het trainingsprogramma daar op af.

 

Groepsgrootte

De groep bestaat uit maximaal 6 deelnemers. In zo’n kleine groep kunnen we in de virtuele klas een interactieve groepstraining garanderen met genoeg ruimte voor jouw eigen vragen.

 

Resultaat

Na afloop van de training ben je in staat je teksten in piramidevorm te schrijven, waarbij de kernboodschap voor de lezer voorop staat. Je teksten zijn kort en krachtig: onnodige informatie blijft achterwege. Hierdoor bereik je meer effect met je teksten en kost het schrijven minder tijd.

 

Programmaonderdelen

Piramideschrijven vraagt om een andere manier van denken als schrijver. De training is gebaseerd op het Pyramid Principle dat Barbara Minto voor McKinsey ontwikkelde.

  

Inhoud

  • Waarom piramideschrijven past in deze tijd en bij de manier waarop ons brein werkt.
  • De kernboodschap bepalen: logisch nadenken over het startpunt van de tekst.
  • Vanuit de kernboodschap komen tot een afgebakende piramidestructuur.
  • Hoofdstukken, paragrafen en alinea’s logisch opbouwen.
  • Argumentaties overtuigend presenteren.
  • Strategische titels kiezen.
  • Toegankelijk formuleren.

Elke deelnemer krijgt van de trainer schriftelijke feedback op een eigen piramidetekst. Daarvoor krijg je tijdens de eerste bijeenkomst een opdracht mee. Reken op waardevolle persoonlijke adviezen en tips ter verbetering van je vaardigheid in piramideschrijven.

 

Na afloop van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname.

 

Wil je liever de open training van 2 hele dagen volgen in de online klas? Kies dan voor Piramideschrijven en schrijf je in op locatie 'Virtuele klas'. 

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid