De telefoon stond roodgloeiend en de inbox stroomde vol: we hebben het geweten dat op 1 maart de eerste opleidingen werden aangevraagd met het nieuwe STAP-budget. Lees hier waarom we enthousiast zijn over dit budget!

 

Een opleiding op kosten van de overheid, hoe leuk is dat? Heel leuk, want sinds 1 maart 2022 is er STAP! Dat staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie en dit is de nieuwe scholingsregeling van de overheid. Iedere Nederlander met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt kan een opleiding naar keuze te volgen – met subsidie van de overheid.

 

Het gaat dan om opleidingen die je beter maken in je huidige werk, of die je op weg helpen naar nieuw of ander werk. De totale subsidie wordt in 5 periodes vrijgegeven. Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode voor het STAP-budget. De eerste periode startte op 1 maart en het subsidiebedrag is inmiddels verdeeld. Dat de regeling zó populair was, hebben we bij NIOW ook gemerkt.

 

Eerste ervaringen met STAP-budget bij NIOW

Sanne Breedveld, STAP-coördinator bij NIOW, vertelt over de eerste ervaringen met de uitvoering van de STAP-regeling: “Het was spannend hoe het zou gaan, op de ochtend van 1 maart! De telefoon stond roodgloeiend en de mailbox stroomde vol, maar we waren goed voorbereid. Het was mooi om te zien dat we de grote interesse in de opleidingen met het hele team konden verwerken en we zoveel mensen mochten adviseren over hun opleiding. We kregen wel veel vragen over hoe de aanvraag op het portaal werkte. Het portaal was op 1 maart niet goed bereikbaar, maar ondertussen is het verholpen en wordt het voor iedereen steeds makkelijker de aanvraag in te dienen.”

 

Voor wie is het STAP-budget?

Het STAP-budget is voor iedere Nederlander met een relatie tot de arbeidsmarkt. Belangrijk is hierbij wel dat je tussen de 18 en 67 bent, geen gebruik maakt van studiefinanciering en je de cursus of opleiding volgt voor je werk of loopbaan. Je kunt per kalenderjaar voor één scholingsactiviteit STAP-budget aanvragen, ook als de kosten lager zijn dan € 1000,-. Je kunt de subsidie niet aan meerdere opleidingen uitgeven in hetzelfde jaar.

 

Het STAP-budget is dus een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken, als ze het eerst zelf hadden betaald. Sinds 1 januari zijn deze kosten niet meer aftrekbaar. De overheid wil dat je met het STAP-budget zelf kunt kiezen voor het volgen van een opleiding of cursus. Ook als je een te kleine beurs hebt om (bij)scholing te volgen. Daarom vervangt het STAP-budget de fiscale aftrek scholingskosten.

 

“Ik heb heel leuke gesprekken met mensen die bij ons een opleiding willen volgen met hun STAP-budget.” vertelt Sanne verder. “Het valt me op dat de mensen die ik spreek, heel gemotiveerd zijn. Ze willen graag investeren in hun loopbaan en zijn superblij met de STAP-regeling. Het is fijn om te merken dat dit budget bij mensen terecht komt die dankzij deze regeling hun arbeidsmarktpositie kunnen verbeteren. Een kans die zij zonder dit budget niet gehad zouden hebben.”

 

Kies zelf je opleiding

Door de STAP-regeling kun je, onafhankelijk van je werkgever, een opleiding volgen en je vaardigheden vergroten. Sanne vult aan: “Als je een opleiding wilt volgen om je te laten omscholen of bijscholen en je dit niet aan je werkgever kunt vragen, dan is de STAP-regeling echt een uitkomst. Het is een persoonlijk budget en het is daarom voor iedereen een eigen keuze om te besluiten welke opleiding je gaat volgen. En met die keuze helpen wij graag; het blijft bijzonder om op deze manier bij te kunnen dragen aan de zakelijke, persoonlijke ontwikkeling van heel veel mensen.”

 

Bij NIOW kies je uit 38 opleidingen die je gratis met je STAP-budget volgt en 2 opleidingen met een kleine eigen bijdrage.

 

Aanvraagperiodes

Wil je bij NIOW een training volgen met je STAP-budget? Bel ons op 030 – 20 40 245 of stuur een mail naar education@niow.nl. Je kunt je ook direct inschrijven bij een training met het STAP-logo op onze website. Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode STAP-budget. Is het budget nu op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode. De periodes zijn:

  • 1 maart 2022 t/m 30 april 2022
  • 1 mei 2022 t/m 30 juni 2022
  • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
  • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
  • 1 november 2022 t/m 31 december 2022

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid