Algemeen

Wat onderscheidt NIOW van andere trainingsbureaus?

NIOW staat voor kwaliteit en betrokkenheid. Wij vinden persoonlijk contact een belangrijke voorwaarde om tot een goede samenwerking en een goed uitgewerkt trainingsprogramma te komen. We spreken graag met betrokkenen (leidinggevende/deelnemers) voorafgaand aan een training en houden intakes om een passend trainingsadvies te kunnen geven. Wij bieden maatwerktrainingen die aansluiten bij de werksituatie van de deelnemers.

 

Om onze kwaliteit te waarborgen zijn wij aangesloten bij de NRTO en het CRKBO. Door middel van een audit is onze kwaliteit getoetst en wij voldoen aan alle gestelde eisen.

Waar worden de trainingen gegeven?

Voor incompany trainingen komen de experts van NIOW naar je toe. Dat bespaart je reistijd en reiskosten. Heb je geen geschikte trainingsruimte in jouw organisatie? Dan reserveren wij een externe locatie voor je. Hier zijn meestal wel kosten aan verbonden.


Onze open trainingen organiseren we afwisselend in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Nieuwegein, Rotterdam en Zeist. De locaties zijn uitstekend bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer.

Op welke dagen en tijden kunnen de trainingen plaatsvinden?

Wij trainen van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Trainingen in de avonduren en op zaterdag zijn ook mogelijk. Hiervoor rekenen wij wel een toeslag.

Welke trainingsvormen zijn er mogelijk?

Wij bieden verschillende trainingsvormen aan. Als je met een aantal collega's of een afdeling dezelfde training wilt volgen is een incompany training een goede keuze. We stemmen de trainingsinhoud af op jullie leerdoelen, niveau en branche.

 

Als je individueel een training wilt volgen, is dat natuurlijk ook mogelijk. In een individuele training ga je 1-op-1 met een trainer aan de slag met jouw leerwensen. De doelgerichte samenwerking tussen jou en je trainer zorgt ervoor dat je snel resultaat boekt. Ieder onderwerp en elke gewenste communicatieve vaardigheid kan onderdeel vormen van de training. Je werkt met je eigen materiaal en oefent met praktijksituaties.

 

Onze open trainingen gaan regelmatig van start op diverse locaties in Nederland. Je traint in een groep met maximaal 8 deelnemers, die uit allerlei organisaties komen. Er is ruimte voor eigen inbreng tijdens de training, maar het grootste deel van het programma staat van tevoren vast.

 

Uiteraard hebben we ook online trainingen die je kunt volgen. Je gaat zelfstandig aan de slag met het e-learningprogramma en je krijgt feedback op gemaakte oefeningen. Je kunt de e-learning uitbreiden met klassikale lessen, e-mailbegeleiding en telefoonondersteuning. Online leren heeft als voordeel dat je zelf je kunt bepalen wanneer je begint en je kunt het op kantoor, thuis of zelfs in de trein doen.

Hoe snel kan ik met mijn training starten?

Hoe snel je kunt starten is afhankelijk van het aantal deelnemers en het voortraject. Individuele trainingen kunnen al een dag na de intake van start gaan, als we de getekende offerte van je hebben ontvangen.

 

Voor incompany groepstrainingen vinden er meer intakes plaats of is er meer voorbereiding nodig. Daarom duurt het iets langer om een groepstraining op te starten. Maar met inzet van beide kanten kunnen we al twee weken na de trainingsaanvraag starten.

Ik wil graag deelnemen aan een open training, maar ik kan niet op de vastgestelde data. Wat nu?

Neem even contact op met onze binnendienst via telefoonnummer 030 - 20 40 245. Wij kijken dan samen met jou naar de mogelijkheden voor bijvoorbeeld een individuele training of een incompany training.

Ik kan niet bij alle lessen aanwezig zijn. Is dit erg?

Ja, dat is wel heel erg jammer. Wat er in de interactie met de groep en de trainer gebeurt, kun je niet meer inhalen. Een deel van de inhoud kun je inzien via het online platform. De trainer plaatst daar een samenvatting van de les, oefeningen en teksten, hand-outs en filmpjes.

Kan ik een les inhalen bij een andere groep?

Vaak is er een verschil tussen de groepen: een ander niveau, een andere doelstelling, een andere trainer. Daarom is het lastig om zomaar in te stappen bij een andere groep. Het programma is niet vergelijkbaar en daarom kun je een gemiste les meestal niet inhalen bij een andere groep. Neem altijd contact met ons op, dan kunnen we overleggen wat voor jou de beste mogelijkheid is.

Hoe ervaren zijn jullie trainers?

Onze trainers hebben meer dan 5 jaar ervaring als trainer. Zij trainen professioneel en met plezier. Dit komt tot uiting in een goede en duidelijke uitleg, gerelateerd aan jouw werkpraktijk. Zij kunnen inspelen op jouw wensen en vragen. 

Wat moet ik doen als ik twijfel over welke training ik moet volgen?

Bel of mail ons voor persoonlijk advies. Vertel ons wat je wilt leren, wat je lastig vindt en hoeveel tijd en budget je hebt. Dan adviseren we jou welke training en welke trainingsvorm het beste bij je past en wat het resultaat zal zijn.

Hoe kan ik in contact komen met een trainer?

Contact met onze trainers kun je via onze binnendienst aanvragen. Vanwege privacy wetgeving verstrekken wij geen telefoonnummers of e-mailadressen van trainers. Wij benaderen de trainer en deze neemt vervolgens contact met jou op.

Rekenen jullie btw?

NIOW is geregistreerd bij het CRKBO en kan btw-vrij factureren. Dit is alleen mogelijk voor bedrijven die zelf geen btw kunnen verrekenen.

Kan ik een training kosteloos annuleren?

Voor je een training wilt annuleren, is het verstandig om onze annuleringsvoorwaarden te lezen. Als je vragen hebt over de voorwaarden kun je ons altijd bellen op 030 -20 40 245. We willen je graag verder helpen, zodat we samen tot een goede oplossing kunnen komen.

Wat zijn jullie leveringsvoorwaarden?

Graag informeren we je over onze leveringsvoorwaarden.

Taaltrainingen

Welke talen kan ik bij jullie leren?

Wij verzorgen de meeste taaltrainingen voor het professionaliseren van Engels, Duits of Frans. Maar eigenlijk kunnen we je elke gewenste taal leren. Informeer naar de mogelijkheden die we jou kunnen bieden.

Hoe wordt mijn taalniveau vastgesteld?

Voor de taaltrainingen voert een trainer een intakegesprek met jou. Het gesprek vindt zoveel mogelijk plaats in de doeltaal (de taal die je wilt leren). De trainer krijgt zo een indruk van je mondelinge taalvaardigheid. Ook krijg je van ons een online taaltoets. Deze niveautest bestaat uit diverse oefeningen, variërend van het invullen van ontbrekende woorden bij een brief tot het luisteren naar een gesprek en daar vragen over beantwoorden. De tijdsduur van de test is afhankelijk van je niveau. Hoe hoger je niveau, hoe langer de test duurt. Dit kan maximaal 60 minuten zijn.

Hoe wordt mijn taalniveau weergegeven?

Er is binnen Europa een standaard ontwikkeld voor het weergeven van taalniveaus. Dit zijn de Europese taalniveaus die zijn omschreven door het Europees Referentiekader. Er zijn drie taalniveaus: A, B en C.

  • A is basisgebruiker
  • B is zelfstandige gebruiker
  • C is vaardige gebruiker

De drie niveaus zijn weer onderverdeeld in subniveaus. Kijk op onze site voor verdere uitleg.

Hoe kan ik mijn intake verplaatsen?

Neem telefonisch contact met ons op om je intake te verplaatsen. Doe dit zo lang mogelijk voor de geplande afspraak.

Bieden jullie trainingen voor beginners en gevorderden?

Je kunt bij NIOW terecht voor trainingen op alle taalniveaus, dus beginners en gevorderden kunnen bij ons terecht. Voorafgaand aan de training bepalen we je startniveau door middel van een intake. Bij een groepstraining proberen we deelnemers met hetzelfde niveau in één groep te plaatsen. Voor deelnemers met een uitzonderlijk niveau is een individuele training meestal de beste manier om de taalvaardigheid verder te verhogen.

Schrijftrainingen

Hoe kom ik achter mijn exacte leervraag voor een schrijftraining?

Voorafgaand aan een schrijftraining vindt een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek bespreken we wat je concrete leerbehoeften en doelstellingen zijn. Wat vind je lastig bij het schrijven, welke tekstsoorten schrijf je vaak, hoeveel ervaring heb je al? Meestal vragen we je ook om eigen teksten in te sturen, zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl. Ook kunnen we vragen of je een schrijftest wilt maken. Na deze voorbereiding kunnen we je een goed advies geven over de trainingsinhoud en duur van de training.

Kan ik een training volgen die op mijn werkzaamheden is afgestemd?

Natuurlijk is dit mogelijk. In een individuele training of incompany training vormen jouw/jullie leerdoelen en werkpraktijk de basis voor het trainingsprogramma. We werken zoveel mogelijk met eigen teksten van deelnemers, zodat we een direct aansluiting met de praktijk leggen. Onze trainers hebben ervaring in vele branches en met diverse tekstsoorten. 

Kan ik met een hele specifieke leervraag ook bij jullie terecht?

Voor een specifieke leervraag is een individuele schrijfcoaching een goede mogelijkheid. We bieden schrijfcoaching op mbo-niveau en hbo-niveau aan. Ook kun je als je een anderstalige achtergrond hebt je schrijfvaardigheid verbeteren met een schrijfcoaching voor anderstaligen. Door persoonlijke aandacht maak je veel vooruitgang. Je kunt werken met je eigen teksten en jouw specifieke leerwensen worden tijdens de training behandelt. Je krijgt feedback van de trainer op je eigen teksten.

Hebben jullie voor schrijftrainingen ook een online variant?

Wij bieden ook voor schrijftrainingen online mogelijkheden aan. We hebben de volgende online trainingen in ons aanbod opgenomen:

Speexx online taaltrainingen

Wat is Speexx?

Speexx is een organisatie die online taaltrainingen ontwikkelt en innoveert. Inmiddels zijn er via Speexx meer dan 8 miljoen gebruikers die online een nieuwe taal leren of hun talenkennis naar hoger niveau brengen. 

Welke talen kan ik online leren?

Via Speexx kun je online de talen Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans leren. Er zijn verschillende manieren om met Speexx aan de slag te gaan:

  • Basislespakket
  • Groepstraining, inclusief basislespakket
  • 1-op-1 met individuele lessen, inclusief basislespakket

Het doel van online een taal leren is om je niveau met één subniveau te verhogen.

Hoe lang duurt de taaltoets?

Gemiddeld duurt de test 45 à 60 minuten, maar het hangt af van je niveau binnen welk tijdsbestek je de test afrondt. De test kan dus ook 90 minuten duren. De toets begint met een verzoek om zelf een inschatting van je niveau te maken. Schat jezelf niet te laag in, want de toets test vooral je passieve kennis en die is meestal hoger dan jee actieve taalvaardigheid.

In welke talen zijn de instructies in het online programma?

De instructies voor de niveautest en het online leerplatform zijn in het Nederlands, tenzij je aangeeft dat je een andere taal wilt gebruiken. Er zijn nog 12 andere instructietalen beschikbaar: Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Pools, Portugees, Russisch, Spaans en Thais.

Hoe gaat het leren in de virtuele klas?

Met leren in de virtuele klas kun je deelnemen aan lessen die worden gegegeven in een virtueel (online) leslokaal. De docent zit op afstand achter de computer en verzorgt de training zoals tijdens een les in een echt klaslokaal. Jij meldt je aan en vervolgens kun je deelnemen aan de online les. Je kunt de andere deelnemers zien en horen. Je hebt contact via chat of speciale functies in het programma. De virtuele klas vind je terug bij online taaltraining in een groep en online taaltraining 1-op-1.  

Wat doe ik als ik heb me ingeschreven voor de virtuele klas, maar ik niet kan op het afgesproken moment?

Als je niet kan deelnemen aan de virtuele klas, dan kun je je les tot 24 uur van tevoren annuleren. Je kunt je dan voor een ander moment inschrijven of voor een andere les.

Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord niet meer weet?

Wij beschikken niet over inloggegevens van deelnemers. Ons advies is daarom om de knop ‘wachtwoord vergeten’ te gebruiken als je je wachtwoord niet meer weet. Je krijgt dan een mailbericht met een tijdelijk wachtwoord, daarna kun je weer een eigen wachtwoord instellen.

Behoefte aan advies?

Bel 030 -20 40 245. We zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8:30 tot 17:30 uur.

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid