Mariëtte Boogaard kijkt terug op het leven van haar vader en op wat hij voor NIOW heeft betekend.

Op 8 maart is tot ons grote verdriet Ger Boogaard op 83-jarige leeftijd overleden. Ger was niet alleen de oprichter van NIOW, maar ook de echtgenoot van mijn moeder (en collega) Marian en de vader van mij en mijn zus Elinoor. 

 

Fundament in de fietsenkelder

Ger werd in 1938 geboren te Den Haag. Het idee om cursussen voor volwassenen te organiseren, ontstond toen Ger aan een bijbaan begon als docent Engels bij Schoevers. Hij was ervan overtuigd dat hij voor een brede doelgroep avondlessen Engels kon aanbieden. Samen met Shell-collega Leo de Vries begon hij daarom in 1969 het Institute of English Studies, gevestigd in de fietsenkelder van de flat van Leo in Leidschendam. In hetzelfde jaar ontmoette hij Marian, die al snel meeschreef aan een methode ‘Engels voor beginners’. Lesmethodes en boeken waren in die tijd nog niet gericht op volwassenen. Reden genoeg voor Ger en Marian om er zelf een te maken. Ze speelden daarmee in op een grote behoefte en organiseerden binnen de kortste keren Engelse avondcursussen in het hele land. Dát was het begin van NIOW.

 

Constante focus op resultaat en kwaliteit

De instelling van kansen zien en grijpen, iets waardevols toevoegen aan de markt en de drive om er iets goeds van te maken, is altijd gebleven. Kort na de start van de avondcursussen Engels, kwam de vraag: “Geeft u ook cursussen Frans?” Nee, antwoordde Ger, maar vanaf volgende week wel! En hij ging op zoek naar een docent Frans. Van Engels kwam dus Frans, en Duits, en Spaans en uiteindelijk een heel NIOW.

Ondernemend en inspirerend

Bij talen bleef het niet. Er kwam een uitgeverij bij voor de eigen lesmethodes, een rechtenopleiding en een opleiding voor het colloquium doctum. Ger richtte in 1975 het Instituut voor Bedrijfskundige Opleidingen (IBO) op: de eerste bedrijfskundige opleiding in Nederland voor werkenden. De start van de moedermavo in 1976 betekende het einde van de avondtaalcursussen voor particulieren bij NIOW. De bakens werden verzet naar maatwerktrainingen voor bedrijven, een idee dat Ger opdeed tijdens een inspiratiereis in Amerika. Bewijs voor de kwaliteit en positieve waardering van de trainingen is dat sommige van de opdrachtgevers van het eerste uur nog steeds klant zijn bij NIOW.

 

Op afstand steeds betrokken en geïnteresseerd

In de jaren ‘90 werd NIOW onder leiding van Ger en Marian één van de grotere opleiders in Nederland. Met een breed aanbod van taal-, communicatie- en managementtrainingen bouwde NIOW een gevarieerd klantenbestand op, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Ger ging in 2003 met pensioen en vertrouwde zijn managementtaken toe aan Marian. In 2007 was de tijd rijp om het bedrijf over te dragen aan de dochters. Sindsdien werk ik dagelijks en met veel plezier aan het succes van NIOW. Papa is altijd geïnteresseerd gebleven in het bedrijf. De successen vierde hij met ons. Bij lastige kwesties dacht hij mee over een goede oplossing. 

Na zijn pensionering werd Ger voorzitter van de Walkartgemeenschap, de Zeister afdeling van Vrijzinnigen Nederland. Ook deze organisatie stelt zich o.a. als doel om mensen te ontwikkelen. Zo bleef onderwijs en ontwikkeling een rode draad in zijn leven.

50 jaar NIOW
Natuurlijk was mijn vader eregast op het jubileumfeest van NIOW in 2019. Hij was er trots op dat zijn geesteskind deze mijlpaal had bereikt. Dat de combinatie van kwaliteit en een persoonlijke benadering nog altijd kenmerkend is voor ons bedrijf verheugde hem. Zijn streven om iets van betekenis achter te laten, heeft hij ruimschoots waargemaakt. We zullen goed voor zijn gedachtegoed blijven zorgen. 

Ger blijft in onze herinnering als de ondernemende, creatieve, betrokken en veelzijdige grondlegger van NIOW. Marian, Elinoor en ik zijn dankbaar voor alle mooie jaren die we samen met hem beleefd hebben. We gaan hem missen als liefhebbende echtgenoot en vader.

Mariëtte Boogaard
directeur

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid