Ga eerst even na wat de situatie is bij jouw werkgever: kijk in de arbeidsvoorwaarden, vraag het aan je leidinggevende of raadpleeg HR. Is er nog budget voor 2022? Mooi! Met dit artikel helpen we je graag te investeren in je eigen ontwikkeling.

 

Waarom zou ik een opleiding volgen?

Allereerst dit: ontwikkel jezelf, daar word je blij van! Persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat je beter in je vel zit, beter kan relativeren en nieuwe dingen sneller leert. Goed voor jouw werkprestaties en voor je relaties met anderen. Je krijgt meer inzicht in jezelf en waarom je op een bepaalde manier reageert. Samenwerken met collega’s gaat makkelijker en relaties met klanten worden beter.


Ten tweede ben je ook nog eens aantrekkelijker op de arbeidsmarkt als je investeert in jezelf. Je bent duurzamer inzetbaar in de huidige, snel veranderende, arbeidsmarkt door je kennis, kunde en vaardigheden te blijven ontwikkelen. Werkgevers kijken niet alleen naar je vooropleiding, maar ook of je meebeweegt met de actuele ontwikkelingen in technologie en ICT, communicatie en samenwerken.


Je onderscheidt je bovendien van collega’s doordat je de actuele trends blijft volgen op je vakgebied of nieuwe vaardigheden onder de knie krijgt. Daarnaast lever je met je nieuwe kennis en kunde een bijdrage aan de vakbekwaamheid van je team. En daarmee help je ook de organisatie vooruit - want die ontwikkeling levert zeker resultaat op!

Plus: als je heel enthousiast bent over een training die je hebt gevolgd, kun je ook anderen inspireren om zich te ontwikkelen. En daar wordt de hele organisatie beter van.

 

Okay, helder. En welke opleiding dan?

Misschien weet je al precies wat je wilt doen, maar ben je er nog niet aan toegekomen om een opleiding, training of cursus aan te vragen. In dat geval: doe het nu! In minder dan 5 minuten heb je je bijvoorbeeld aangemeld voor een van onze open trainingen. Heb je in 2022 geen tijd meer? Schrijf je dan vast in voor de training die je volgend jaar wilt volgen. Laat ons wel op tijd weten dat je de factuur nog dit jaar wilt betalen.

 

Nog geen idee wat je wilt? Hierbij 5 tips om in beweging te komen:

 1. Denk niet omhoog maar opzij.
  Je hoeft niet altijd nóg beter te worden in wat je al doet. Je kunt er ook voor kiezen om goed te worden in meerdere verschillende werkzaamheden. Volg daarom eens een training die buiten je huidige functie en takenpakket ligt: zo verbreed je je horizon, je netwerk en je geschiktheid op de arbeidsmarkt.

 2. Verleg je grenzen – letterlijk
  Uitgekeken op jouw functie, organisatie of branche? Denk eens aan een internationale variant van je werk. Heeft je organisatie misschien een vestiging in het buitenland? Of kun je jouw werk doen bij een internationale organisatie? Dan is een zakelijke taaltraining een goed begin om een vliegende start te maken in een internationale werkomgeving.

 3. Boek een coachingstraject
  De contactmomenten in een coachingstraject liggen wat verder uit elkaar in de tijd, zodat je de nieuwe inzichten kunt uitproberen in je werk en daar feedback op kunt ontvangen. Denk eens aan individuele schrijfcoaching of coaching op het gebied van leidinggeven, sales en persoonlijke ontwikkeling. Dit zijn trajecten die je dit jaar kunt starten (en betalen) en die doorlopen in het volgend jaar.

 4. Besteed je ontwikkelbudget aan vakliteratuur of een abonnement op een vakblad
  Geen tijd om een training te volgen, je taalvaardigheid te vergroten of met een coach te werken? Vraag aan je werkgever of je je ontwikkelbudget mag besteden aan vakliteratuur of een abonnement op een (online) vakblad. Steeds meer sites met vakkennis en (wetenschappelijke) data staan achter een betaalmuur, zet je budget in om dit soort kennisbanken te ontsluiten en je op je vakgebied te ontwikkelen.

 5. Investeer in een online tool met bijbehorende uitleg
  Vergroot je vaardigheden door te leren werken met Photoshop, AutoCad, Canva, Prince2, etc. Kijk of je je opleidingsbudget mag besteden aan een betaalde versie van dit soort tools om je werk beter te kunnen doen en breder inzetbaar te zijn. Uiteraard hoort hier ook een goede gebruikersmanual bij en evt. training door de leverancier van de tool.

Leuk allemaal, maar mijn baas doet moeilijk

Waarom zou je werkgever moeten investeren in jouw opleiding?
Daar hebben we wel een antwoord op – in drie delen.

 1. Een opleiding biedt je een hoop nieuwe ervaring, kennis en vaardigheden, die je direct bij het uitvoeren van werkzaamheden kunt toepassen. Denk aan het leren van nieuwe manieren van werken met hogere productiviteit als gevolg, of aan het leren van een andere taal zodat je ook klanten uit andere landen kunt binnenhalen.
 2. Door meer kennis te vergaren word je breder inzetbaar. Wordt binnenkort Engels als voertaal binnen je bedrijf doorgevoerd? Laat jij nu net een training Zakelijke communicatie Engels gevolgd hebben! Je werkgever zal blij zijn dat jij de nieuwe voertaal al beheerst en je eerder op Engelstalige projecten inzetten.
 3. Je werkgever vertoont een staaltje goed werkgeverschap door jou op cursus te laten gaan. Vertel je baas dat leren zorgt voor meer motivatie, enthousiasme en bevlogenheid. Uit onderzoek is ook nog eens gebleken dat werknemers die de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen, loyaler zijn naar hun werkgever en minder snel van baan wisselen. 

Kortom: alle redenen om vooruit te gaan!


Tot slot

Zou je liever met je hele team of organisatie iets willen doen op het gebied van opleiding en heb je nog budget over? Ook voor incompany trajecten bij NIOW geldt dat je de offerte en de factuur nog dit jaar kunt ontvangen en volgend jaar kunt starten met het leertraject. We denken graag met je mee. Bel ons op 030 – 20 40 245 of mail naar education@niow.nl voor advies op maat. We staan voor je klaar!

 

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid