Onze aanpak

Redactiemedewerkers (van bijvoorbeeld personeelsbladen of bedrijfsbladen), communicatiemedewerkers en tekstschrijvers schrijven regelmatig journalistieke teksten. Hoe bepaal  je of een onderwerp nieuwswaarde heeft voor je lezers? Welke functies vervullen de foto’s bij je artikel? Hoe haal je interessante informatie uit een interview en verwerk je dit tot een boeiend en goed leesbaar artikel? In deze tweedaagse training Journalistiek schrijven krijg je tips en adviezen vanuit de praktijk.

 

De training is interactief en gericht op de praktijk. Praktische handreikingen en schrijfoefeningen wisselen elkaar af. De theorie wordt beperkt tot wat echt noodzakelijk is. Waar mogelijk gebruiken we teksten uit de werkpraktijk als oefenmateriaal, zodat je direct kunt toepassen wat er in de training aan bod komt.

 

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de training beantwoord je een vragenlijst en stuur je enkele recent geschreven teksten in. De trainer krijgt zo een duidelijk beeld van de werksituatie en leerdoelen van jou en de andere deelnemers en stemt het programma daarop af.

 

Praktische zaken

Bij deze training hoort een lesboek. Verder ga je aan de slag met oefeningen in een online leerportaal. Reken op een totale studiebelasting van 16 uur. Training geven we graag in kleinere groepen, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt. Daarom zit je met maximaal 11 anderen in een groep.

 

Resultaat

Na afloop van de training ben je in staat om pakkend en aantrekkelijk te schrijven. Je weet de aandacht van de lezer vast te houden door creatief om te gaan met woordkeus, zinsbouw en invalshoeken.

 

Programmaonderdelen

  • Een efficiënte aanpak: zwakke en sterke schrijfstrategieën
  • Voorbereiding van een artikel, column of persbericht
  • Technieken om korte en langere teksten op te bouwen
  • Tekstgenres: bijvoorbeeld korte en langere artikelen, blogartikelen, columns en persberichten
  • Journalistieke stijlmiddelen inzetten
  • Foto's en andere illustraties gebruiken
  • Creatief omgaan met woordkeus, zinsbouw en invalshoek
  • Aantrekkelijk schrijven: actief formuleren en de aandacht van de lezer vasthouden
  • Bespreken van eigen teksten

Heb je de hele training gevolgd, dan ontvang je aan het eind een digitaal bewijs van deelname.

Deze training kunnen we ook incompany organiseren
Incompany schrijftrainingen

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid