Onze aanpak 

In de training ´Klantgerichte adviesrapporten schrijven´ leer je hoe je jouw advies gestructureerd en helder geformuleerd kunt presenteren. Je maakt je niet alleen een efficiënte schrijfaanpak eigen, met veel elementen uit het piramideschrijven, je leert ook hoe je met je tekst aan kunt sluiten bij je doelgroep. Je past het geleerde toe op je eigen teksten. Blokjes theorie, praktische handreikingen en korte (schrijf)opdrachten worden aangeboden. Je gaat aan de slag met voorbeeldteksten en casussen en reflecteert ook op je eigen teksten. De trainer hanteert een afwisselende werkwijze met een flink tempo. In deze training is er ook aandacht voor helder en eigentijds formuleren. 

 

Voorbereiding

Als voorbereiding op de training beantwoord je een vragenlijst en stuur je een recent, door jou geschreven adviesrapport in. De trainer krijgt zo een duidelijk beeld van de werksituatie en soort teksten van de deelnemers en stemt het trainingsprogramma daarop af.

 

Groepsgrootte

De groep bestaat uit maximaal 10 deelnemers. In zo’n kleine groep kunnen we een interactieve training garanderen met genoeg ruimte voor jouw eigen vragen.

 

Resultaat

Na afloop van de training ben je in staat je helder geformuleerde en (piramidaal) gestructureerde adviesrapporten te schrijven, waarbij de kernboodschap voor de lezer voorop staat. Je teksten zijn kort en krachtig: onnodige informatie blijft achterwege en je argumenten zijn duidelijk uiteengezet. Hierdoor bereik je meer effect met je adviesrapporten en kost het schrijven minder tijd.

 

Programmaonderdelen

Je kent ze wel: van die adviesrapporten vol lappen gedetailleerde tekst, eindeloze kolommen cijfers en een advies geschreven in vakjargon dat ergens is verstopt tussen de alinea’s. Het vraagt een andere manier van denken om je rapporten voortaan piramidaal te structureren - en de informatie te filteren om deze vervolgens kort en kernachtig aan te bieden aan je doelgroep. Maar weet je eigenlijk wel welke kennis je doelgroep heeft en wat je nog moet uitleggen? In deze training is er – naast klantgericht formuleren - ruimschoots aandacht voor het Pyramid Principle van Barbara Minto en leer je hoe je dit principe optimaal in kunt zetten voor een efficiënte en soepele schrijfaanpak van je rapport.

   

Inhoud

  • Schrijven door de ogen van de lezer: zorg ervoor dat jij je lezer raakt met je tekst en aansluit bij zijn verwachtingen.
  • Waarom juist piramidaal schrijven past in deze tijd en bij de manier waarop ons brein werkt.
  • De kernboodschap bepalen: logisch nadenken over het startpunt van de tekst.
  • Vanuit de kernboodschap komen tot een afgebakende (piramide)structuur.
  • Hoofdstukken, paragrafen en alinea’s logisch opbouwen.
  • Argumentaties overtuigend presenteren.
  • Strategische titels kiezen.
  • Toegankelijk formuleren.

Elke deelnemer krijgt van de trainer schriftelijke feedback op een eigen adviesrapport. Daarvoor krijg je tijdens de eerste bijeenkomst een opdracht mee. Je kunt rekenen op waardevolle persoonlijke adviezen en tips ter verbetering van je vaardigheid in het piramidaal schrijven van adviesrapporten.

 

Na afloop van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname.

 

* Exclusief lesmateriaal à € 35,00 per persoon, en evt. reiskosten à € 0,35 per km vanaf Zeist/Eindhoven.

Trainingsvorm

Volg deze training incompany met een paar collega's, of schrijf je in voor een individueel traject. 

Visualiseer je informatie! Combineer met de training 'Informatie visualiseren met infographics' en geef je rapport een extra dimensie.
Ja, ik wil infographics!

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid