Voordelen training in de virtuele klas

De cursustrajecten worden uitgesmeerd over meerdere kortere sessies. Deze kleinere brokken zijn voor deelnemers makkelijker te verwerken en het vraagt minder van de concentratievermogen. Maar ook: gedurende langere tijd is de deelnemer actief bezig met leren. Zo verslaan ze de vergeetcurve. En: geen koffiepauze van 15 minuten die 25 minuten duurt. Heel effectief dus. De kortere sessies zijn makkelijker in te plannen en makkelijker omheen te plannen. Het gevolg is dat de aanwezigheid van de deelnemers hoog is.

 

Een ander voordeel is dat de deelnemers in de virtuele klas in een kleinere groep les krijgen. Hierdoor is er meer gelegenheid om aan te sluiten bij de individuele leervragen van deelnemers en we merken dat het voor sommige deelnemers makkelijker is om vragen te stellen. Dit leidt tot leerzamere sessies waaraan iedereen actief deelneemt.

 

Toch een keer een les overslaan? De techniek maakt het makkelijk om lessen in de virtuele klas op te nemen. Een gemiste les is zo makkelijk in te halen. En nog een voordeel: je kunt (delen van) de les ook nog eens terugkijken. Een uitgelezen kans om een lastig onderdeel nog eens te herhalen. 

 

Nadelen training in de virtuele klas

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan de virtuele klas? Jawel, die zijn er zeker. Deelnemers zijn meer op zichzelf gericht en het bereiken van hun eigen leerdoelen. Ze hebben minder geduld met de vragen van medecursisten en zijn minder geneigd actief mee te doen aan een oefening die niet bijdraagt aan hun leerdoel of niet past bij hun leerstijl.

 

Is dat erg? Nee, want leren is altijd al een individueel proces geweest. Toch is het heel leerzaam om te ervaren hoe een ander omgaat met het leerproces. Gezamenlijk in een zaaltje is er meer ruimte voor leren van en met elkaar. Een grap onderling of een spontane opmerking over de stof draagt bij aan de verwerking ervan. Die gezamenlijkheid is in de online klas echt anders. Iedere deelnemer zit alleen achter z’n computer. Als je de aandacht niet vasthoudt, dan zappen ze weg.

 

Ook trainers missen de gesprekken en opmerkingen tussendoor. Juist daaruit blijkt zo vaak waarom iets aanslaat of niet. Belangrijke informatie die ze nu op een andere manier moeten achterhalen.

 

Wat vinden de deelnemers ervan?

De aanvankelijke aarzeling van deelnemers is inmiddels omgekeerd in enthousiasme. Een training volgen is een stuk efficiënter geworden. Geen reistijd, wel tijd om de stof te laten bezinken en meer ruimte voor je eigen vragen. En de angst dat een online trainingssessie saai is? Die hebben onze trainers allang weggenomen. Trainingen in de virtuele klas worden nu zelfs gewaardeerd met tienen: alle verwachtingen overtroffen!

 

Wil je ook dat leren in jouw organisatie doorgaat? Bel met een van onze adviseurs en voer een gesprek om te bepalen welke aanpak het beste past bij jullie leervraag en bij jullie situatie.   

Volg ook een training in de virtuele klas

Online Dutch course

Learn together with others in an online group course. Improve your Dutch. From beginners to B1 level.

Lees meer

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid