Vraag: wat krijg je als je de ruim 15 jaar ervaring en expertise van vier professionele taaltrainers combineert met de wens van hoogopgeleide expats om in korte tijd Nederlands te leren spreken? En dat te kunnen leren waar en wanneer het uitkomt? Antwoord: een compacte spreektraining, makkelijk te volgen, logisch en praktijkgericht. En vooral passend in het drukke leven van de expat. Maak kennis met dé online NT2-training voor hoogopgeleide anderstaligen.

 

Begonnen als een online community voor een internationale vriendengroep die Nederlands wilde leren, groeide de NT2-cursus uit tot hét online product waarmee cursisten in 3 maanden een ERK-niveau omhoog kunnen gaan. Behalve een flinke dosis enthousiasme en motivatie vraagt deze cursus wat zelfdiscipline en 15 minuten tijd per dag. Het is een spreektraining voor expats die zo snel mogelijk mee willen kunnen praten met vrienden en collega’s - op kantoor, bij de koffieautomaat, aan de kassa van de supermarkt (“Heeft u een Bonuskaart?”) en op het schoolplein. Vanaf niveau A0 (absolute beginner) tot en met B1 (zelfstandige gebruiker) kun je nu voor deze training bij NIOW terecht.

 

Korte en bondige leermomenten

Geen wekelijkse klasjes, maar een compacte online training met een taaltrainer die op de achtergrond meekijkt. Initiatiefnemer en ervaren taaltrainer Linde Jaarsveld legt uit waarom de training bestaat uit korte leer- en oefenelementen in combinatie met vijf 1-op-1 conversatielessen met een trainer. “Uit ervaring weten we dat de doelgroep voor deze spreektraining een druk leven leidt. De cursisten, over het algemeen hoopopgeleide expats, willen zich snel kunnen redden in de nieuwe taal, maar hebben geen tijd voor een uitgebreide taaltraining tussen werk, opleiding en gezin door. Daarom is de spreektraining zó ingericht dat de cursist zelf de studiemomenten kan indelen. De oefeningen en de video’s om het spreken mee te leren zijn kort en bondig, zodat je die in 5 minuten kunt doen wanneer het je uitkomt: bij het koken, de hond uitlaten, onderweg in de trein, of bij het hardlopen.”

 

Geen roze olifanten

Elk onderdeel van de cursus begint met het leren van woorden en grammatica. De filmpjes en oefeningen zijn niet abstract (geen roze olifanten) maar komen uit het ‘gewone’ leven; ze zijn herkenbaar en makkelijk toepasbaar. Denk bijvoorbeeld aan vertellen wat je dit weekend gedaan hebt, een bezoek aan de tandarts of het verlengen van je paspoort. De cursist maakt zelfstandig de oefeningen en voert ook zelf de spreekoefeningen uit. Met de bijpassende spreekvideo’s gebruiken de deelnemers datgene wat net is geleerd, ze corrigeren foutjes en zeggen het dan correct. Door te herhalen, automatiseren zij het geleerde en wennen ze ook aan de eigen stem in het Nederlands.

 

Vooruitgang toetsen

Inbegrepen bij de cursus zijn 5 online, één-op-één conversatielessen met een professionele taaltrainer, die de deelnemer test op het geleerde, uitdaagt nog een stap verder te zetten en motiveert. In dat uur passeren alle nieuwe vaardigheden de revue. Deelnemers ervaren dit uur als beoordelingsmoment, evaluatie of deadline: ‘Ben ik goed bezig en hoe kan het nog beter?’ Linde geeft aan dat deze aanvulling op het zelfstandig leren goed werkt: “Dit evaluatiemoment geeft deelnemers het vertrouwen om het geleerde ook echt in de praktijk te brengen. Je ziet de cursist tijdens het spreken in de online les steeds zelfverzekerder worden.”

 

Inclusief community

Ondanks het individuele karakter van de training staan de deelnemers er niet alleen voor: zij worden uitgenodigd voor de community die is inbegrepen bij het product. De deelnemer krijgt toegang tot de bijbehorende chatroom, waar allerlei vragen gesteld - en beantwoord - worden, gekletst wordt en bijeenkomsten georganiseerd worden. Ook nog eens goed voor het netwerk dus! Met deze training zijn hoogopgeleide expats echt geholpen om snel te aarden in Nederland.

 

Meer weten? Bel met onze NT2-specialisten op 030-2040245.

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid