Als kleine onderneming kun je heel veel geld uitgeven aan advertenties en reclame. De vraag is echter of dit geld effectief besteed is. Een slimmere manier om aan nieuwe klanten te komen is zakelijk netwerken. Dit kost weinig geld (wel veel tijd) en levert uiteindelijk meer op. Hieronder vind je acht tips om effectiever, zakelijk te netwerken.

1. Wees zuinig op jouw relaties
De relaties die je hebt, kunnen je verder helpen. Wees er dan ook zuinig op. Besteed aandacht aan je relaties, juist op de momenten dat je er misschien eigenlijk geen tijd voor hebt. Maak ook regelmatig een back-up van je bestanden (en bewaar de visitekaartjes die je van anderen krijgt).

2. Zorg voor een actueel adressenbestand Niets is zo vervelend als je contact zoekt met iemand en de gegevens kloppen niet meer. Daarom is LinkedIn zo handig. Als iemand een andere baan heeft, kun je die persoon nog steeds vinden. Sterker nog, je kunt die persoon feliciteren met zijn nieuwe functie.

3. Vraag niet te veel Het is goed om vragen te stellen in je netwerk. Daar is netwerken ook voor bedoeld. Naast vragen, geef je zelf ook veel terug aan je netwerk. De kunst is dat je meer geeft dan vraagt. Immers, als je iets gegeven hebt, kun je gemakkelijker iets terug vragen.

4. Wees gemakkelijk en open in de communicatie
Zorg ervoor dat jouw contacten jou gemakkelijk kunnen vinden. Zet op je website, visitekaartje en andere uitingen hoe iemand jou kan bereiken. Als iemand iets aan je vraagt, reageer er dan ook snel op.

5. Begrijp dat anderen soms terughoudend zijn
Niet iedereen is gewend te netwerken. Houd daar rekening mee. Zeker bij een nieuw contact moet er eerst vertrouwen opgebouwd worden. Dat kost tijd.

6. Wees bereid royaal te geven
Hoe meer je geeft, des te meer je terugkrijgt of terug kunt vragen; dit noemen we reciprociteit. Dit is de essentie van netwerken. Kom je alleen maar dingen halen, dan zal dat in het begin lukken. Op een gegeven moment krijgen mensen dit echter door en stoppen ze met jou te helpen.

7. Weet wat je te bieden hebt
Bedenk van tevoren goed wat je jouw netwerk te bieden hebt. Soms kunnen dat kleine dingen zijn, waarvan je zelf niet direct beseft dat het belangrijk voor iemand is. Als je bijvoorbeeld veel weet over tuinieren, dan kun je iemand adviseren over zijn of haar tuin. Het hoeft dus niet altijd iets zakelijks te zijn wat je te bieden hebt.

8. Zorg voor gevarieerde contacten in jouw netwerk
Van nature zijn we geneigd naar dezelfde soort mensen toe te gaan. Dat is op zich prima, echter het beperkt je paradigma (wereldbeeld). De uitdaging in netwerken ligt in het leggen van contacten met mensen die je normaal gesproken niet zo snel zou opzoeken. Hierdoor krijg je een gevarieerd netwerk. Deze contacten kunnen jouw creativiteit stimuleren.

Netwerken is voor een kleine onderneming heel belangrijk. Het lijkt zo gemakkelijk; een beetje praten met mensen en dan maar hopen dat je tot zaken kunt komen. Echter, netwerken houdt veel meer in. Met bovenstaande tips gaat het je vast lukken een goed netwerk op te bouwen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid