Heb je ook van die irritante collega’s die je verbeteren als je zegt “Ik ga dat programma uittesten?” We gebruiken – zeker in onze spreektaal – veel contaminaties. Inmiddels zijn veel contaminaties ook al zo ingeburgerd dat we ze niet meer als fout beschouwen. Hierbij een lijstje met contaminaties die veel gebruikt worden, maar dus eigenlijk niet juist zijn. Kijk maar eens of je een van je collega’s op het gebruik ervan kunt betrappen.

Refereren naar: combinatie van ‘refereren aan’ en ‘verwijzen naar’
Uittesten: combinatie van ‘testen’ en ‘uitproberen’
Zich beseffen: combinatie van ‘beseffen’ en ‘zich realiseren’
Zich irriteren aan: combinatie van ‘zich ergeren aan’ en ‘irriteren’
Onderdeel uitmaken van: combinatie van: ‘onderdeel zijn van’ en ‘deel uitmaken van’
Bijvoegen: combinatie van ‘bijsluiten’ en ‘toevoegen’ 

Ook uitprinten is volgens sommigen een contaminatie, namelijk een samentrekking van de ‘printen’ en ‘uitdraaien’. Volgens Onze Taal is dat echter niet het geval. En wel om deze reden: Met uitprinten ligt meer dan bij printen de nadruk op het resultaat van de handeling. Het voorvoegsel benadrukt dat een handeling echt tot het eind toe wordt uitgevoerd. Van Dale (2005) neemt uitprinten dan ook gewoon op. Wie uitprinten toch geen mooi woord vindt, kan behalve printen en uitdraaien ook nog afdrukken als alternatief gebruiken.

Duidelijk is dus wel dat contaminaties taalkundig geen geweldige uitspraken zijn. Maar ze zijn soms wel grappig. Er is zelfs een club in Nederland die contaminaties in stand wil houden voor de volgende generaties. Wil je meer weten over contaminaties kijk dan op www.contaminatie.nl.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid