'Help, ik verdrink in de informatie die op me afkomt!'

 

Deze noodkreet hoor je nog al eens van lezers. Daarom kiezen steeds meer schrijvers en organisaties voor piramideschrijven. Zij bieden hun lezers kernachtige teksten zonder ballast. Wat is er voor nodig om je lezers blij te maken met zulke heldere teksten?

 

Andere manier van denken

Piramideschrijven vraagt een andere manier van denken van de schrijver. Die omslag staat centraal in onze trainingen. De piramidemethode laat je eerst bedenken op welke vraag je lezer eigenlijk een antwoord zoekt. Vervolgens formuleer je het antwoord zo beknopt mogelijk. Volgen er nieuwe vragen uit het antwoord? Dan beantwoord je die ook weer. Meer gedetailleerde informatie ondersteunt de uitspraken in de laag erboven als onderbouwing, nuancering of uitwerking. Zo ontstaat een tekst met een duidelijke structuur waarin de lezer snel vindt wat hij wil weten.

 

Hoofd- en bijzaken

Een bijkomend voordeel is dat de piramidemethode schrijvers helpt om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Je wordt gedwongen om bij de kern van je verhaal te blijven en geen zijwegen te bewandelen of zelfs te verdwalen in een moeras van uitweidingen. Het is daarom ook een uitstekende methode om een duidelijke lijn in je presentatie vast te houden.

 

Meer overtuigingskracht

Het is best lastig om uit je bekende wereld te stappen en in die van de lezer. Daar besteden we dan ook de meeste tijd aan in onze trainingen. Ook logisch denken en een samenhangende argumentatie opbouwen, vergen aandacht. Uiteindelijk wint de tekst aan overtuigingskracht en dat is alle moeite zeker waard.

 

Helder denken, helder schrijven
De omslag in het denken staat centraal in onze trainingen over het piramideprincipe. Eerst helder denken, dan helder schrijven. Ook die tweede stap komt ruimschoots aan bod: helder schrijven op alineaniveau, zinsniveau en woordniveau. We organiseren piramidetrainingen incompany voor hele teams en afdelingen, met open inschrijving en als online coachtraject. Neem contact op met een van onze adviseurs om de beste keuze te maken.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid