Piramideschrijven, onze aanpak 

In de training Piramideschrijven maak je je de methode van het piramideschrijven eigen en ga je deze toepassen op je eigen teksten. Blokjes theorie, praktische handreikingen en korte (schrijf)opdrachten worden aangeboden. Je gaat aan de slag met voorbeeldteksten en casussen en reflecteert ook op je eigen teksten. De trainer biedt je een afwisselende werkwijze met een flink tempo. In deze training is er ook aandacht voor helder en eigentijds formuleren. De training is met name geschikt voor medewerkers met een hbo-opleidingsniveau of hoger.

 

Voorbereiding

Als voorbereiding op de training beantwoord je een vragenlijst en stuur je een recente tekst in. De trainer krijgt zo een duidelijk beeld van de werksituatie en soort teksten van de deelnemers en stemt het trainingsprogramma daar op af.

 

Praktische zaken

Bij deze training hoort een lesboek. Verder ga je aan de slag met oefeningen in een online leerportaal. Reken op een studiebelasting van 16 uur. Training geven we graag in kleinere groepen, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt. Daarom zit je met maximaal 11 anderen in een groep.

 

Resultaat

Na afloop van de training ben je in staat je teksten in piramidevorm te schrijven, waarbij de kernboodschap voor de lezer voorop staat. Je teksten zijn kort en krachtig: onnodige informatie blijft achterwege. Hierdoor bereik je meer effect met je teksten en kost het schrijven minder tijd.

 

Programmaonderdelen

Piramideschrijven vraagt om een andere manier van denken als schrijver. De training is gebaseerd op het Pyramid Principle dat Barbara Minto voor McKinsey ontwikkelde.

  

Inhoud

  • Waarom piramideschrijven past in deze tijd en bij de manier waarop ons brein werkt.
  • De kernboodschap bepalen: logisch nadenken over het startpunt van de tekst.
  • Vanuit de kernboodschap komen tot een afgebakende piramidestructuur.
  • Hoofdstukken, paragrafen en alinea’s logisch opbouwen.
  • Argumentaties overtuigend presenteren.
  • Strategische titels kiezen.
  • Toegankelijk formuleren.

Elke deelnemer krijgt van de trainer schriftelijke feedback op een eigen piramidetekst. Daarvoor krijg je tijdens de eerste bijeenkomst een opdracht mee. Je kunt rekenen op waardevolle persoonlijke adviezen en tips ter verbetering van je vaardigheid in piramideschrijven.

 

Na afloop van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname.

 

De open training Piramideschrijven volgen in de online klas? Kies dan voor de locatie 'Virtuele klas' bij het inschrijven.

Deze training als e-learning
Online Piramideschrijven
Verleid je lezer met de kracht van beelden! Vul je schrijftraining aan met de training 'Krachtige infographics maken' en completeer je rapport of beleidsnota!
Ja, ik wil infographics!
Deze training kunnen we ook incompany organiseren
Incompany schrijftrainingen
Deze training kun je ook individueel volgen
Individuele schrijftrainingen

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid