Nu de feestdagen weer voor de deur staan, ga je vast weer goede wensen rondsturen per mail of per post. Om ervoor te zorgen dat je niet twijfelt over de schrijfwijze van Kerst, Kerstmis of Gelukkig Nieuwjaar geven we je in dit blog de regels voor het gebruik van hoofdletters bij het schrijven van de namen van feestdagen.

 

Hoofdregel feestdagen

De hoofdregel voor de schrijfwijze is als volgt: officiële namen van feestdagen worden met een hoofdletter geschreven. Het is dus Kerstmis met een hoofdletter. De woorden kerst en eerste kerstdag schrijf je met kleine letters, net als kerstavond, kerstfeest, kerstkransje en kerstdiner. Ook met een hoofdletter zijn: Pasen, Nieuwjaar, Pinksteren, Goede Vrijdag, Hemelvaart, Loofhuttenfeest, Suikerfeest, Bevrijdingsdag, Moederdag, Sinterklaas, Koningsdag, Valentijnsdag. Maar samenstellingen met feestdagen schrijf je weer met een kleine letter. Uitzondering is Hemelvaartsdag.

Pasen: eerste paasdag, tweede paasdag, paasei, paasfeest, paashaas, paaszondag, paasontbijt.
Pinksteren: eerste pinksterdag, tweede pinksterdag, pinkstermaandag.
Moederdag: moederdagcadeautje, moederdagdiner.
Sinterklaas: sinterklaasavond, sinterklaascadeautje, sinterklaaspak.

Oud en Nieuw of oud en nieuw?

Aan oud en nieuw is niets officieels, dus schrijf je alles met kleine letters. 31 december is geen officiële feestdag, dus is het oudejaar, oudejaarsdag en oudejaarsavond. Nieuwjaar wordt als een officiële benaming gezien voor 1 januari, dus dat schrijf je weer met een hoofdletter. Dat geldt dan weer niet voor nieuwjaarsdag, dat moet klein. Bij Nieuwjaar/nieuwjaar moet je ook nog op de betekenis letten. Wordt de dag 1 januari bedoeld? Dan schrijf je een hoofdletter: Met Nieuwjaar gaan we altijd bij mijn familie eten. Maar in de betekenis 'het pas begonnen jaar' is er geen sprake van een benaming van een feestdag, en dan schrijf je een kleine letter: Ik wens je een gelukkig nieuwjaar.

Nu ben je weer helemaal op de hoogte van de schrijfwijze van je gelukswensen en kun je met een gerust hart je kaarten gaan schrijven. Wij wensen jou ook fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid