In deze decembermaand worden we hopelijk verblijd met een cadeautje van Sinterklaas of de kerstman. Rondom het woord ‘cadeau’ bestaan een aantal spreekwoorden en gezegdes en een ervan is: Je moet een gegeven paard niet in de bek kijken. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan en wat is de betekenis ervan?

 

Betekenis

Met dit spreekwoord wil men zeggen dat je niet te kritisch moet zijn over iets wat je cadeau krijgt. Bij een cadeau is het belangrijker dát je iets krijgt dan wat je krijgt. Het gaat om het gebaar, niet om de waarde of de kwaliteit van het geschenk.

 

Herkomst

Waar komt de uitdrukking vandaan? Wie vroeger een paard kocht - en misschien gaat het nog wel zo - keek in de mond van het paard om de leeftijd van het dier te controleren. Aan het aantal tanden en het formaat ervan kun je namelijk in de eerste tien of vijftien levensjaren ongeveer zien hoe oud een paard is. Als je een paard cadeau krijgt, is dit 'in de bek kijken' natuurlijk niet sympathiek tegenover de gever; je suggereert ermee dat iemand je een oude knol heeft gegeven in plaats van een jong, sterk dier.

 

Cadeaus uitpakken?

Niet iedere cultuur gaat hetzelfde om met het ontvangen van cadeaus. In Suriname is het bijvoorbeeld gewoonte een cadeau na ontvangst niet direct uit te pakken om zo de gever niet te beledigen als het cadeau niet in de smaak valt. Ook is het taboe zeep cadeau te doen, omdat de ontvanger kan denken dat jij vindt dat hij stinkt.

In Japan worden een boel cadeaus gegeven die nooit worden uitgepakt. Ze worden steeds doorgegeven. De gever weet vaak niet eens wat hij doorgeeft, omdat hij het zelf ook heeft gekregen en niet heeft uitgepakt. Meestal gebeurt dit met relatiegeschenken en niet met verjaardagscadeaus.

In Zwitserland moet je je uiterste best doen om het cadeaupapier niet te scheuren tijdens het uitpakken, anders kom je te hebberig over.

 

Eigen tradities

Heb jij binnen je familie of vriendenkring eigen tradities als het gaat om cadeautjes geven of uitpakken? Laat het ons weten. Wees in ieder geval blij als je iets krijgt, want je weet nu: Je moet een gegeven paard niet in de bek kijken!

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid