Ieder kind leert spelenderwijs de taal. Dit gebeurt vanzelf, via de moeder, de familie en via vriendjes. Woorden, zinnen en formuleringen vormen uiteindelijk de ‘moedertaal’. Je merkt het vaak op, als iemand vanuit een andere taal jouw taal heeft aangeleerd. Het valt ineens op dat een zin niet goed loopt, of dat je woorden mist. Je kunt niet altijd uitleggen waarom het verkeerd gaat. De structuur van de taal is immers spelenderwijs aangeleerd, zonder extra uitleg.

De of het?

In het Nederlands is het bijvoorbeeld lastig aan te leren of een woord een de of het-woord is, maar bepaalde groepen zijn wel aan te wijzen.

De-woorden zijn bijvoorbeeld vruchten en groenten: de appel en de spinazie.

De-woorden zijn ook alle woorden op –ing, –tie, –heid, –er: de verkiezing, de ambitie, de overheid, de lijsttrekker. Het-woorden zijn bijvoorbeeld talen, metalen en sporten: het Engels, het goud en het voetbal.

Het-woorden zijn ook alle woorden op –ment, –uct, –ect: het moment, het product, het project.

 

De verkiezing voor het parlement

In de verkiezingstijd is het leuk om te weten welke woorden de of het krijgen:

De formatie, de regering, de begroting, de berekening, de lijsttrekker, de tegenstander, de stemmer, de debatleider, de uitdager, de zender, de formateur, de presentator, de provincie, de formatie, de confrontatie, de integratie, de campagne, de flyer, de poster, de opponent, de concurrent, de goodwill, de uitslag, de bijeenkomst, de vreugde, de AOW,  de zetel, De Tweede Kamer, de winst, de economie, de keuze, de wet, de jeugdzorg, de motie, de fractie, de  vrede, de veiligheid, de premier, de koningin, de staatssecretaris, de affaire. de: -tie, -ing, -er,- eur/or, -heid

 

Het ministerie, het kabinet, het programma, het speerpunt, het optreden, het debat, het argument, het tegenargument, het bewijs, het gevoel, het succes, het  budget, het  internet, het forum, het Kamerlid, het parlement, het resultaat, het paspoort, het gesprek, het verslag, het project, het beeld, het imago, het moment, het interview, het verlies, het onderwijs, het amendement, het ambt, het wetsvoorstel, het CPB, het stemformulier, het geheim van Soestdijk, het ontslag, het Europa.
het: -ment, -uct, -ect, -um

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid