Arabisch wordt in steeds meer andere landen gesproken en de taal heeft zich in de afgelopen 5 jaar snel verplaatst. In de Verenigde Staten is het de snelst groeiende taal door de immigratie van mensen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De laatste vier jaar is het aantal Arabisch sprekende mensen in de VS met 29 procent toegenomen. Inmiddels spreekt ongeveer 1 miljoen inwoners van de VS Arabisch.

Het Arabisch
Arabisch is een wereldtaal die door ongeveer 320 miljoen mensen in verschillende landen als eerste taal wordt gesproken. Daarmee is het de zesde grootste taal ter wereld. Het Arabisch behoort tot de Semitische talen. Arabisch is de taal van de Koran en het wordt daarom gezien als de moedertaal van de Islamitische wereld. Het Arabische alfabet bevat 28 letters en wordt van rechts naar links geschreven met uitzondering van de cijfers, die van links naar rechts worden geschreven. In 1973 is de taal officieel erkend door de Verenigde Naties. Het Arabisch werd toen de zesde taal van de VN naast Chinees, Engels, Russisch, Frans en Spaans.

Modern standaard Arabisch
Arabisch is in 26 landen de officiële taal. Het taalgebied bestrijkt zo’n 6000 kilometer, van Marokko tot Oman. Het Arabisch zoals dat tegenwoordig wordt gebruikt in de media en in al het geschreven materiaal, zoals documenten en boeken, inclusief schoolboeken en leesboeken voor jonge kinderen wordt het Modern Standaard Arabisch (MSA) genoemd. Het MSA is een soort ABN voor de Arabische wereld. MSA is het communicatiemiddel bij uitstek van de ontwikkelde Arabieren en het wordt gebruikt bij het lezen en schrijven en in de formele spraak: in officiële documenten, in kranten, literatuur, officiële toespraken, op radio en televisie, op scholen en voor de communicatie tussen Arabieren van verschillende nationaliteiten. Het is afgeleid van de klassieke, ‘pure’ taal van de Koran. Modern Standaard Arabisch is echter een aangeleerde taal, het is niemands moedertaal.

De gesproken vormen van het Arabisch lopen sterk uiteen en ieder Arabisch land heeft zijn eigen dialect. In feite worden alle Arabisch sprekende mensen opgevoed in een dialect, ook wel omgangstaal genoemd. De dialecten verschillen onderling, waardoor Arabischsprekende inwoners uit verschillende regio’s elkaar moeilijker kunnen verstaan. Overgangsvormen tussen dialect en MSA noemt men wel 'de derde taal'.

Arabisch leren
De Arabische taal leren vraagt om doorzettingsvermogen. Het leren van woorden kost zeker in het begin veel tijd. De taalregels zijn grotendeels anders dan die van de ons bekende talen, maar ze zijn niet zo moeilijk dat ze niet te leren zijn. Het Arabisch is een regelgestuurde taal en daardoor logisch opgebouwd. Leren lezen valt met voldoende oefening best mee. Vooral ook omdat Arabisch een fonetisch geschreven taal is. Voor iedere klank is er een letter. Zodra het alfabet bekend is, is het relatief eenvoudig woorden in het Arabisch schrift te schrijven.  Vlot leren lezen vraagt wel veel oefening.

In Nederland kun je aan verschillende universiteiten Arabisch studeren. In de VS is het studeren van Arabisch steeds populairder geworden. Het aantal studenten voor deze studierichting is de laatste jaren met 126 procent gegroeid. Reden is dat de Arabische wereld steeds interessanter wordt als handelsgebied en dat door nieuwe media afstanden steeds kleiner worden. Ook door immigratie komt het Arabisch dichterbij en is de nieuwsgierigheid naar deze taal toegenomen.

Wil je ook Arabisch leren? Daar helpen wij je graag bij. Informeer naar de mogelijkheden.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid