Naar taalverwerving wordt in binnen- en buitenland veel onderzoek gedaan. Steeds weer blijkt dat het leren van een tweede taal veel voordelen biedt. Naast de kennis van een nieuwe taal vertraagt het spreken van een tweede taal het ouderdomsproces, je hersens presteren beter als je twee of meer talen spreekt en als je tweetalig wordt opgevoed zijn je hersens langer in staat vreemde woorden te leren.

 

Vertraging ouderdom

Miljoenen mensen over de hele wereld verwerven een tweede taal gedurende hun leven. De studie van Engelse onderzoekers laat zien dat het ouderenbrein baat heeft bij tweetaligheid, ook als de tweede taal pas op latere leeftijd is verworven.

Ze hebben 835 deelnemers voor het eerst onderzocht op intelligentie in 1947 toen ze elf jaar oud waren. Op hun zeventigste werden ze opnieuw getest om het verval van hun cognitie te meten. Ongeveer een derde van alle deelnemers had gedurende hun leven een tweede taal geleerd. Zij blijken op latere leeftijd beter dan gemiddeld te presteren bij verschillende vaardigheden die worden geassocieerd met intelligentie.

 

Betere prestaties hersenen

Amerikaanse wetenschappers melden dat het spreken van twee of meer talen in het dagelijks leven leidt tot betere prestaties van de hersenen. Meertaligheid heeft vooral een positieve invloed op de uitvoerende werking van het menselijk brein. Mensen die meerdere talen door elkaar spreken, presteren beter bij opdrachten waarbij ze zich snel achter elkaar op verschillende taken moeten concentreren.
Vooral het zogenaamde uitvoerende aandachtssysteem van de hersenen zou verbeteren door tweetaligheid. Dit uitvoerende systeem zorgt er voor dat mensen in staat zijn om zich te focussen op een taak en irrelevante informatie kunnen negeren.

 

Tweetalig opvoeden

Met het leren van een tweede taal kun je het beste al vroeg beginnen. Een tweetalige opvoeding heeft een aantoonbare invloed op de hersenen van de baby’s. Het taalkundig bewustzijn is bij baby’s die tweetalig worden opgevoed langer actief en ze blijven langer gevoelig voor vreemde woorden. Ze kunnen dus meer leren. Hersenen van baby’s die slechts met één taal worden geconfronteerd reageren na tien maanden nauwelijks nog op klanken en woorden uit andere talen.

 

Conclusie

Het loont echt om een tweede taal te verwerven en je bent er nooit te oud voor. Zelfs op latere leeftijd brengt het nog voordelen met zich mee. En vergeet natuurlijk niet het belangrijkste pluspunt: je kunt communiceren in een andere taal! Dit brengt sociaal en zakelijk ook vele voordelen.

Aarzel dus niet langer en start nu met een taaltraining bij NIOW.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid