Steeds meer mensen gaan een training volgen via e-learning. Begrijpelijk, want e-learning biedt veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het indelen van je eigen tijd en het leren op je werkplek. Je hoeft niet meer op een vaste tijd in een trainingslokaal te zitten, je kunt gewoon op je werkplek of thuis (of op elke andere gewenste plaats) aan de slag.  Vanuit bedrijfsoogpunt zijn er ook voordelen. Iedereen krijgt dezelfde training en beschikt dus over dezelfde kennis. Heel handig voor bijvoorbeeld instructies over veiligheid, procedures en richtlijnen. Een grote groep mensen kan tegelijk getraind worden. Ook kunnen de resultaten goed bijgehouden worden. Er is dus veel inzicht in wat er wordt geleerd en wat het resultaat is

 

Een taal leren via e-learning

E-learning is geschikt voor bijna alle soorten trainingen. Het leren van een taal kan ook prima via e-learning. NIOW werkt met het programma Speexx. Voordat je begint met online leren maak je eerst een intaketest. Met deze test wordt je beginniveau bepaald. De training die je gaat volgen ligt net iets boven dit niveau, zodat je toewerkt naar niveauverhoging. Je kunt e-learning natuurlijk ook combineren met klassikale trainingen. Dit noemen we blended learning. Je hebt dan lessen met een trainer en volgt daarnaast je eigen e-learningtraject. Uit ervaringen blijkt dat dit een zeer leerzame variant is. Dit ontwikkelen we ook als maatwerk training.

 

Schrijftrainingen

Ook schrijftrainingen kunnen via e-learning worden gevolgd. NIOW heeft momenteel 4 trainingen die op deze manier worden aangeboden; dit zijn online Notuleren, online Opfriscursus Nederlands, online Klantgericht schrijven en online Piramideschrijven.

 

Virtuele klas

Wil je blended learning of een klassikale les plaatsongebonden laten plaatsvinden, dan is het ook mogelijk om via de virtuele klas te trainen. Dit betekent dat je via internet inlogt in een ‘klaslokaal’ waar de trainer ook te vinden is. Je krijgt dus les via de computer, maar kunt elkaar wel zien en verstaan. Je kunt samen oefeningen te doen en teksten delen en bewerken. Voor mensen die vaak in het buitenland zijn of verschillende werkplekken hebben, is dit een goede oplossing. Je hebt dus persoonlijk contact met een trainer, maar hoeft er niet voor in dezelfde ruimte te zijn.

 

Nadelen van e-learning

Niet alle trainingen kunnen als e-learning worden aangeboden. Met name voor vaardigheidstrainingen of trainingen waar gedragsverandering getraind wordt, is persoonlijk contact met een trainer een voorwaarde. Een ander nadeel kan zijn dat je jezelf moet motiveren om de training af te maken. Veel mensen blijken toch een stok achter de deur nodig te hebben om met goed resultaat een training te volgen. Je moet de discipline hebben om achter de computer te gaan zitten en te gaan leren. Je moet er echt tijd voor inplannen. Met alle volle agenda’s kan dit er snel bij inschieten. Wel iets om goed over te denken voor je met e-learning gaat beginnen. Voor leidinggevenden is hier ook een rol weggelegd. Medewerkers vinden het belangrijk dat de leidinggevende het gebruik van e-learning ondersteunt. De leidinggevende kan medewerkers stimuleren door het belang en de resultaten van e-learning te benoemen, concrete informatie te vragen over de inhoud en naar de voortgang van de e-learning te informeren. Dit kan de motivatie van de deelnemer positief beïnvloeden, zodat de kans groot is dat de e-learning met goed resultaat wordt afgerond.

Interesse voor e-learning? Bekijk de onderstaande trainingen of neem contact met ons op.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid