Je wilt jouw bedrijf introduceren op de Italiaanse zakelijke markt. Of je wordt benaderd door een prospect uit Italië die belangstelling heeft voor jouw product. Je hebt echter nog nooit met Italianen zakengedaan. Wat zijn de do’s en don’ts op het gebied van zakelijke communicatie? We reiken je vijf tips aan waarmee je succes zult boeken.

 

Vijf tips


1. Neem de tijd voor een uitgebreide kennismaking.
Laat, bij het eerste contact, jouw prospect zich uitgebreid voorstellen en doe dit zelf ook. Neem hier de tijd voor. Als je kort van stof bent, kan jouw gesprekspartner het idee krijgen dat je weinig te bieden hebt of dat je niet geïnteresseerd bent.

2. Weet wanneer je ter zake kunt komen.
Begin een gesprek altijd met te vragen hoe het met jouw gesprekspartner gaat. Pas op met te snel met de deur in huis te vallen. Laat jouw relatie de ruimte eerst over koetjes en kalfjes te praten, voordat je met jouw zakelijk gesprek begint.

3. Gebruik de juiste toon in een gesprek: ‘jij’ of ‘u’.
Houd jouw communicatie formeel en beleefd: spreek elkaar met ‘u ‘ aan en word niet te snel persoonlijk door bijvoorbeeld over jouw gezinssituatie te vertellen of ernaar te vragen. Het ligt aan verschillende factoren wanneer je elkaar met ‘jij’ kunt aanspreken. Hebben jullie dezelfde functie, dan kun je al vrij snel overgaan op tutoyeren. Heeft jouw contactpersoon een hoge functie (bv. directeur), dan spreek je altijd met ‘u’. Heeft jouw contactpersoon een titel, spreek je hem/haar hier altijd mee aan.

4. Bouw aan vertrouwen.
Over het algemeen zijn Italianen dol op praten en discussiëren. Zie het dus als een compliment als jouw relatie behalve over zaken, graag over andere onderwerpen met je spreekt. Nog beter is het als jullie elkaar spreken bij een zakenlunch. De kans is groot dat jouw gesprekspartner dan openhartiger wordt en persoonlijker. Dat komt omdat in Italië eten wordt geassocieerd met samenzijn met goede vrienden of familie. De ervaring leert dat bij zakenlunches de beste afspraken worden gemaakt!

5. Leer Italiaans!

De allerbeste manier om goed te communiceren met jouw contactpersoon in Italië is door de taal te leren. Ook al spreken er steeds meer Italianen Engels, ze waarderen het zeer als je ze in hun eigen taal aanspreekt. Succes verzekerd! Volg een taaltraining Italiaans zodat je een succes kunt maken van je zakelijke stappen in Italië.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid