Het is een vraag die we regelmatig krijgen: kan ik twee talen tegelijk leren? Ik kan me die vraag goed voorstellen. Talen zijn leuk en een nieuwe taal leren verrijkt je blik op de wereld. Maar hoe groot is je kans op succes als je twee talen tegelijk leert? Is een goed idee of kan je het beter bij één taal tegelijk houden? Dat leggen we je graag uit.

 

Waarom wil je twee talen tegelijk leren?
Er zijn daar veel goede redenen voor te bedenken. Bijvoorbeeld:  

  • Je verandert van baan en je nieuwe baas spreekt Frans, maar de voertaal binnen het bedrijf is Engels.
  • Of je wilt reisleider worden in Zuid-Amerika en je maakt meer kans als je Spaans én Portugees spreekt.
  • Wellicht verhuis je voor je geliefde naar Duitsland en spreekt je schoonfamilie Tsjechisch.
  • Of misschien houd je gewoon van een uitdaging!

Is het dus een goed idee om twee talen tegelijk te leren?
Het antwoord op die vraag is afhankelijk van je motivatie, tijdsbesteding en discipline. Je verbetert je taalbeheersing immers sneller als je je richt op één taal: geen verwarring en eerder resultaat. Vraag je daarom af voor je begint: kan ik mijn aandacht verdelen over twee talen? Heb ik voldoende tijd en discipline om dagelijks te oefenen? Ga ik door als het even tegen zit? Hoe dan ook, bedenk goed of je motivatie sterk genoeg is om vol te houden. Heb je de energie en de zelfdiscipline om van deze uitdaging een succes te maken?

Is je antwoord: ‘Ja, natuurlijk heb ik dat!’? Mooi! Fijn dat je zo enthousiast bent en daarmee voldoe je al aan een belangrijke voorwaarde voor succes. Wat is er nog meer nodig?

 

1. Zorg voor voldoende tijd

Tijd is een belangrijke succesfactor. Wil je een taal leren - laat staan twee tegelijk - dan is het belangrijk dat je er dagelijks tijd voor vrij maakt. Maak een weekplanning met vaste tijden voor iedere taal. Stel realistische doelen, want als je je doelen niet haalt, is het lastig om gemotiveerd te blijven.

 

Hoe meer tijd je steekt in een taal, hoe eerder je vertrouwd raakt met de klanken, intonatie, woorden en zinswendingen in die taal. Als je je tijd verdeelt over twee talen, ben je minder intensief bezig met beide talen. In die zin is het dus niet zo dat je in dezelfde tijd twee keer zoveel resultaat boekt. Twee talen leren, vraagt ook daadwerkelijk (bijna) twee keer zoveel tijd.

 

2. Wees gedisciplineerd

Discipline is een tweede vereiste. Twee talen tegelijk leren betekent dat je je aandacht verdeelt. Laat je niet afleiden en oefen dagelijks. Hoe intensiever, hoe beter. Kun je toch niet iedere dag tijd inruimen voor beide talen, wissel het dan af. Om de dag werk je aan de ene taal of de andere taal. Denk ook na of je één van beide talen belangrijker vindt. Als je dan moet kiezen, weet je waar je prioriteit ligt. 

Dagelijks, of bijna dagelijks, tijd vrijmaken om een taal te leren, is moeilijk. Hoe gedisciplineerd je ook bent, je slaat een keer een dag of twee dagen over. En hoe pak je het dan weer op? Welke taal krijgt voorrang? Reken erop dat twee talen tegelijk leren vraagt om een ijzeren discipline.

 

3. Blijf bezig en maak het leuk voor jezelf, ook bij tegenslag

Motivatie is de derde succesfactor. Ieder leerproces verloopt met pieken en dalen en je zult zien dat dat van invloed is op je motivatie. De ene week gaat het beter dan de andere. Houd daar rekening mee en houd je doel voor ogen. In ieder leerproces zitten lastige momenten; hobbels die je moet nemen om weer een stap verder te komen. Op zo’n lastig moment kan de ene taal een stuk aantrekkelijker lijken dan de andere. Dus dan is de verleiding groot om wat meer tijd aan die makkelijkere taal te besteden, totdat je ook daar op een moeilijk punt stokt. Is je motivatie dan nog hoog genoeg om je leerproces voor beide talen weer op de rit te krijgen?

Voorkom opgeven door iets leuks te doen in de ‘moeilijke’ taal als je het even niet meer ziet zitten. Kijk een bekende film of lees een vertaling van je favoriete boek. Als je het verhaal al kent, kun je onbezorgd letten op woordgebruik en formuleringen. Liever iets anders? Lees, luister of kijk naar een interview of een podcast met iemand die je inspireert of luister naar songteksten (meezingen mag!). Verzin zelf wat je door de dip heen helpt.  

 

Weet waar je aan begint

Twee talen tegelijk leren vergt dus veel van je tijd, motivatie en discipline. Heb je na het lezen van deze tekst nog steeds de energie en de zelfdiscipline om van deze uitdaging een succes te maken? Super! Twijfel je of het je gaat lukken? Kies dan voor één taal. Als je één taal leert, weet je dat iedere minuut die je reserveert voor je taaltraining, bijdraagt aan je doel. Zelfs als je er niet elke dag of elke week evenveel tijd voor hebt: alles wat je doet, draagt bij aan één doel. Soms is het beter om veel vooruitgang te boeken op één gebied, dan matige vooruitgang op meerdere gebieden.

 

Kun je dus twee talen tegelijk leren?

Ja, mits je beschikt over voldoende tijd, een grote motivatie en een flinke portie zelfdiscipline. Wat ons betreft is de conclusie dat het meestal beter is om je op één taal tegelijk te concentreren. Ja, ons brein is prima in staat om twee talen tegelijk te leren. Natuurlijk zal je wel eens wat woorden door elkaar halen, maar dat komt wel weer goed.

De vraag is echter of je het volhoudt om zo consequent twee talen tegelijk te leren. Daarom is de ‘waarom?’-vraag uit de eerste alinea echt de belangrijkste vraag om te stellen voordat je eraan begint. Is je antwoord zo overtuigend dat het je door alle lastige momenten heen sleept?

Zo’n sterke motivatie komt vaak voort uit carrièredromen. Als een bepaalde functie of werkomgeving binnen handbereik komt als je twee nieuwe talen leert, dan helpt die droom je over de hobbels heen. En onderschat de liefde niet…

 

Had je eigenlijk meer gedacht dat je gewoon twee keer zoveel bereikt als je twee talen tegelijk leert, dan kunnen de hobbels wel eens onoverkomelijke bergen worden. In dat geval raden we je aan eerst met de ene taal te beginnen en daarna de andere op te pakken. Zo vergroot je je kans op succes.

 

Welke taal je ook wilt leren en hoeveel tijd en budget je ook te besteden hebt, bij NIOW helpen we je graag om het juiste leertraject uit te stippelen. Bel of mail ons en samen maken we je taaldromen waar!

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid