Goede training met gemotiveerde trainer.
Deelnemer training Opfriscursus NederlandsIs het beide of beiden? Enkele of enkelen? Wanneer zet je ook alweer een -n achter woorden als beide, enkele, andere, sommige, vele, meeste? De regel is niet altijd voor iedereen meer duidelijk. Daarom besteden we er in dit blog aandacht aan.
De algemene regel is dat woorden als andere, enkele, enige, meeste, sommige, vele, verscheidene en weinige, evenals overtreffende trappen zoals beste en grootste, in het meervoud een -n krijgen als ze zelfstandig gebruikt worden (er staat geen zelfstandig naamwoord achter en je kunt dit er ook niet achter zetten) én naar personen verwijzen.
Bijvoorbeeld:
Hugo en Arjan zijn beiden vandaag jarig.
Beiden verwijst naar Hugo en Arjan en dit zijn personen. Er staat geen zelfstandig naamwoord achter beiden en dat kun je er ook niet achter zetten.
De jongens zitten allen op voetbal.
Allen verwijst naar de jongens, dit zijn personen en het is zelfstandig gebruikt.
Je zet geen -n achter de genoemde woorden als er achter het woord een zelfstandig naamwoord staat of als je dat er kan neerzetten/denken. Ook gebruik je geen -n als het woord niet naar personen verwijst, maar naar zaken of dieren.
Bijvoorbeeld:
Als beide of alle deels naar een persoon (of personen) en deels naar een zaak (zaken) of dier (dieren) verwijst, zijn er twee mogelijkheden goed. Je kunt dus zelf kiezen welke vorm je gebruikt.
Bijvoorbeeld:
Het is helemaal niet zo raar als je je afvraagt of die -n er nu wel of niet achter moet. Zeker omdat je in spreektaal de -n van bijvoorbeeld beiden of eersten niet altijd hoort, maar hem in schrijftaal wel moet toevoegen. Zo zijn er wel meer regels en uitzonderingen die je tegenkomt als je een cursus volgt om je kennis van de Nederlandse spelling en grammatica op te frissen.
Hopelijk zijn de regels weer helemaal duidelijk en maak je geen fouten meer met het toevoegen of weglaten van de -n. Succes met schrijven!