Goede training met gemotiveerde trainer.
Deelnemer training Opfriscursus NederlandsVeel mensen vragen zich af wanneer je beide zonder -n moet schrijven, en wanneer die -n er wél achter hoort te staan. In het kort: je schrijft beiden als het zelfstandig gebruikt wordt en wanneer het een persoon aanduidt. In alle andere gevallen schrijf je beide (dus zonder -n). Hieronder lichten we aan de hand van enkele voorbeelden toe wanneer je kiest voor beide en wanneer voor beiden.
Beide is goed als het hoort bij het zelfstandig naamwoord dat er vlak achter staat. Het maakt dan niet uit of dat zelfstandig naamwoord personen of zaken aanduidt. Je schrijft beide (dus zonder -n):
Voorbeelden van beide als verwijzing voor een zelfstandig naamwoord:
Beide (zonder -n dus) is juist als het slaat op een woord dat eerder in de tekst genoemd is en dat geen concrete personen aanduidt. Beide slaat dan op een eerder genoemd ding, voorwerp, zaak, instantie, organisatie, bedrijf of dier: dat heet onafhankelijk gebruik. Voorbeelden van beide als het onafhankelijk wordt gebruikt:
Beiden (met de -n erachter) is correct als er geen zelfstandig naamwoord achter staat. Bovendien moet beiden dan naar twee personen verwijzen. Het zelfstandig naamwoord waar beiden naar verwijst, kan eerder in de zin genoemd zijn, maar dat hoeft niet.
Je schrijft beiden:
Voorbeelden van zinnen met beiden:
Maar: staat er na ‘beide’ een zelfstandig naamwoord? Dan vervalt de -n. Ook als het over een persoon gaat.
Wat doe je als het gaat het om een persoon en een ding/dier tegelijk, zoals in de volgende zin?
In dit geval is zowel beide als beiden mogelijk. Er is het meest te zeggen voor beide, maar de beste oplossing is om hier te kiezen voor allebei of alle twee:
Je kunt allebei voor zowel dingen als mensen gebruiken. Beide(n) is formeler dan allebei.
Mocht je over de spelling twijfelen: beide, beiden en allebei schrijf je met een korte -ei. Bijde(n)/allebij met een lange -ij is dus altijd fout.
Tip: deze regels gelden ook voor alle, enkele, meeste, vele, eerste, laatste en sommige.