Goede training met gemotiveerde trainer.
Deelnemer training Opfriscursus NederlandsZakelijk netwerken lijkt op gezellig een beetje praten en visitekaartjes uitwisselen. Maar ook bij zakelijk netwerken gelden er geschreven en ongeschreven regels. Net zoals je je bij een diner aan bepaalde etiquette dient te houden, is dat ook bij netwerken het geval. Hieronder geven we een paar regels die je bij het netwerken kunt gebruiken.
Stel jezelf voor en geef je visitekaartje
Dit klinkt als een open deur, maar je komt het nog regelmatig tegen dat iemand plotseling tegen je begint te praten zonder zich voor te stellen. In de zakelijke wereld is het daarnaast gebruikelijk om een visitekaartje te geven. Ga dus nooit van huis zonder voldoende visitekaartjes. In de academische en medische wereld daarentegen geeft men geen visitekaartjes aan elkaar. Dus ’s lands wijs, ’s lands eer.
Onthoud de naam van jouw gesprekspartner
Het voordeel van een visitekaartje is dat je de naam van de gesprekspartner kunt lezen. En als je de naam per ongeluk vergeet, kun je stiekem op het kaartje gluren. Worden er geen kaartjes uitgewisseld, dan zul je de naam moeten onthouden. Noem bij het voorstellen van de gesprekspartner een paar keer diens naam en je vergeet hem niet snel meer.
Laat jezelf introduceren
Eén van de taken van de gastheer/vrouw is het introduceren van gasten die niemand kent. Dus kom je op een netwerkbijeenkomst en je kent niemand zoek dan de gastheer/vrouw op en vraag of hij/zij je kan introduceren bij een groepje of persoon. Geef daarbij duidelijk aan wat je te bieden hebt en wat je zoekt.
Maak ruimte in de groep voor een nieuwe gesprekspartner Als je in een groepje staat te praten, maak dan ruimte voor een nieuwe gesprekspartner. Het is zeer onbeleefd om de gelederen gesloten te houden. Immers bij het netwerken gaat het erom dat je nieuwe mensen leert kennen. Zij kunnen je netwerk verrijken. Als je ruimte maakt, geeft dit jou tevens de mogelijkheid om een groepje te verlaten en aansluiting bij een ander groepje te zoeken.
Luister actief
Bij een groot netwerkevent, waar veel geroezemoes op de achtergrond is, loop je het risico afgeleid te worden. Door actief te luisteren dwing je jezelf aandachtig het gesprek te volgen. En als je in gesprek bent, kijk dan niet of je een betere gesprekspartner ziet. Wanneer je om je heen gaat kijken, is dat eigenlijk een gevolg van slecht luisteren. Doe dit niet. Dit is erg onbeleefd. Toon oprechte interesse, is iemand niet interessant bedankt dan voor het gesprek en neem afscheid.
Stel vragen, maar praat ook over jezelf Een manier om actief te luisteren is door vragen te stellen. Als je alleen maar vragen aan de ander stelt en niets over jezelf vertelt, dan is dat ook onbeleefd. Het gaat er bij netwerken om dat je elkaar leert kennen. Als je alleen maar vragen stelt, dan krijgt de ander niet de kans jou te leren kennen. En dat is zonde, want de ander kan jou alleen maar helpen als hij weet wat je zoekt.
Het lijkt zo eenvoudig ‘een beetje netwerken’. Het is echter van belang dat je het doordacht aanpakt om een goed resultaat te kunnen behalen.