Iets weten is niet hetzelfde als de naam kennen. Om te weten investeer je tijd en inspanning. Iets werkelijk weten vraagt een breed scala aan technieken om kennis en inzicht te verwerven, waarbij je vaak dicht komt bij het punt van opgeven. Iets weten kost tijd terwijl we geneigd zijn om de kortere weg te kiezen. Maar hoe efficiënter je gaat werken, hoe sneller je leert. Met deze tips leer je sneller leren met minder inspanning.

Gewoonte heeft betrekking op veel van wat we doen en zijn. Om sneller en efficiënter te leren leren moet je waarschijnlijk een paar van je oude gewoontes opgeven en vervangen voor nieuwe winstgevende gewoontes. Leren leren komt neer op twee dingen: planning en zelfdiscipline

Drukke mensen krijgen niet alles voor elkaar door geluk, zij hebben ook een plan. Dus moet je gaan plannen. Ook het leren moet je inplannen. In het begin voelt dit vreemd, maar dit zal snel wennen en het betaalt zich uit. De vijf essentiële punten voor het maken van een planning zijn:

  • Maak een weekoverzicht; eventueel kun je je computer gebruiken voor het genereren van een agenda waar terugkerende verplichtingen al zijn ingevoerd.
  • Vergeet niet dat je sociale leven een deel van je planning is, dus neem afspraken met vrienden, collega’s en familie ook in je planning op.
  • Als iets fout kan gaan zal dat ook gebeuren, dus jouw planning moet ruimte hebben voor "crises".
  • Een laptop is praktisch omdat je kleine hoeveelheden tijd nuttig kunt besteden. Neem je laptop mee als een paar sleutels, altijd bij de hand.
  • Als je niets doet, zorg dan dat dit in de planning staat! Als je 20 minuten reserveert voor een kopje koffie met je collega’s, maak hier dan geen 30 minuten van. Anders verlies je zo een uur per week.

Je hoeft geen control freak te zijn om enige zelfdiscipline uit te oefenen. Concentratie vereist inspanning, zorg ervoor dat je die inspanning kunt bieden. De essentiële punten voor zelfdiscipline bij het leren:

  • Plan een uur om aan een stuk te werken, maar niet veel langer zonder pauze en gebruik de eerste vijf minuten om het materiaal dat relevant is te herhalen.
  • Zorg voor een goede concentratie, kauwgom kauwen blijkt hiervoor ook effectief.
  • Neem een doel in gedachten om naartoe te werken. Blader door het materiaal, zodat je een idee hebt van de inhoud en de eventuele problemen die zich kunnen voordoen. Lees langzaam, in detail en bewust.
  • Herschrijf  het materiaal in een andere vorm, zoals stroomdiagrammen, lijsten en mindmaps.
  • Test jezelf en beoordeel je begrip, ga terug naar de punten die geleid hebben tot problemen. Neem het materiaal na een paar dagen opnieuw door om het leren te intensiveren.

Hoe vaker je leert, hoe makkelijker het gaat. Hoe meer ervaring, hoe sneller je leert.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid