Mindmapping is een bekende methode die steeds meer wordt toegepast in de dagelijkse praktijk. Wil je je verdiepen in een probleem of in een bepaald onderwerp, dan kun je dit doen door het maken van een mindmap. Het werkt ongeveer zo: omschrijf je onderwerp in één woord in het midden van een vel papier of gebruik een softwarepakket voor mindmaps. Vanuit dit woord ga je associaties maken die je met lijnen, kleuren en tekeningen weergeeft. Je mindmap geeft uiteindelijk een structuur weer, waarin je een onderwerp eenvoudig overziet: van kern, naar onderdelen, naar details. Je kunt het zien als een boom: een stam, dikke takken, waaruit dunnere takken uitwaaieren, tot aan de kleinste twijgjes. Zo werken je hersenen ook: informatie wordt in categorieën opgeslagen, vanuit grote lijnen naar details. Met een mindmap kun je alle informatie die je in je hoofd hebt opgeslagen eenvoudig vertalen naar een overzichtelijk schema op papier. Omdat je bij deze werkwijze beide hersenhelften gebruikt, ben je vollediger en kun je creatiever nadenken.

Mindmapping in de praktijk
Een rondje zoeken op internet laat zien dat mindmaps worden gebruikt door controllers, juristen en wetenschappers. Ook in het onderwijs worden mindmaps veelvuldig gebruikt, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs. Met een mindmap ben je in staat snel overzicht te krijgen en kun je eenvoudig aantekeningen maken, brainstormen, samenvattingen maken, notuleren en een presentatie voorbereiden. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden waarbij je een mindmap kunt maken. Ook je boodschappenlijstje kun je als een mindmap opbouwen. Probeer het maar eens.

Voordelen van mindmapping
Mindmapping past bij de manier waarop je hersenen informatie opslaan. Ons geheugen werkt voornamelijk door associaties. Door meerdere kleuren, plaatjes en verbindingen te maken leg je sterkere associaties aan. Als je een mindmap maakt, ben je in staat om verder te denken dan je normaal zou doen. Je ziet nieuwe verbanden en je kunt creatieve oplossingen bedenken. Ook kun je een mindmap maken op jouw manier, je zit niet aan een bepaald format vast. Je kunt een mindmap naar eigen voorkeur opbouwen en uitwerken. Als je het mindmappen een beetje onder de knie hebt, bespaart het je veel tijd. Je hoeft nog maar een paar woorden op papier te zetten in plaats van bladzijden vol aantekeningen te maken.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid