Mindmapping biedt je de mogelijkheid om informatie beter en sneller te structureren en ook nog eens makkelijker te onthouden. Mindmaps kunnen onder andere gebruikt worden om notities, notulen, brainstormsessie of projecten gestructureerd in één overzicht te krijgen.  Hieronder zie je uitleg over hoe je snel kunt starten met mindmapping.

  1. Stel een doel of thema voor je mindmap . Plaats deze in het midden van een leeg vel papier dat je horizontaal voor je legt. Teken een vorm om je centrale thema heen of maak een kleine tekening die je onderwerp illustreert. Gebruik meerdere kleuren voor nadruk, structuur en creativiteit.
  2. Teken gebogen lijnen vanuit het midden (dik naar dun) met daarop je subonderwerpen. Gebruik hiervoor maar één trefwoord samen met  symbolen en tekeningen waar nodig. Je hoeft hiervoor geen kunstenaar te zijn. Simpele symbolen zijn voldoenden. Je kunt natuurlijk ook alleen maar woorden neerzetten. Nogmaals, probeer wel verschillende kleuren te gebruiken. Onze denkprocessen en het geheugen worden gestimuleerd door een rijk kleurgebruik.
  3. Vervolgens ga je items, trefwoorden, zinnen en sub subonderwerpen toevoegen. Probeer daarbij geen lange zinnen of uitleg te gebruiken. Geef meer aandacht aan het verzinnen van de ideeën, dan aan het op de juiste plaats opschrijven ervan. Je kunt later altijd nog de verbindingslijnen veranderen of meer subonderwerpen toevoegen. Ook kun je achteraf altijd een mindmap opnieuw maken. Hierdoor komt er een betere structuur in en kan je het nog beter onthouden.

Bekijk de miniwebsite mindmappen-snellezen.nl
Afbeelding mindmap door Philippe Boukobza

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid