Je hebt vast langs de weg de borden wel gezien met de tekst “Hou je aan de snelheidslimiet” die horen bij de campagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Toen je dat bord zag heb je je misschien wel afgevraagd of het nou Hou of Houd moet zijn. Een klein onderzoekje op internet brengt de goede oplossing: het mag allebei. Hou je aan de snelheidslimiet is wat informeler taalgebruik, meer spreektaal. Maar hou of houd is dus allebei goed. In de spreektaal laten we de slotmedeklinker vaak weg. ‘Ik hou van jou’ klinkt toch ook beter dan ‘Ik houd van jou’.

 

Andere gevallen

Er zijn nog een meer werkwoorden waar dit fenomeen zich voordoet. Het gaat dan om de ik-vorm in de tegenwoordige tijd (Ik rij graag op mijn motor), de jij-vorm achter een werkwoord (Snij jij de taart even?) of de gebiedende wijs (Hou op met zeuren!).

De werkwoorden zijn:

  • Glijden: Glij niet uit! of Glijd niet uit!
  • Rijden: Rij jij of ik? of Rijd jij of ik?
  • Snijden: Ik snij graag met een scherp mes of Ik snijd graag met een scherp mes.
  • Uitscheiden: Ik schei er mee uit of Ik scheid er mee uit.

Het geldt ook voor samenstellingen met deze werkwoorden zoals doorrijden, ophouden en uitglijden. Ook in het woord voorrijkosten valt de –d weg. Net zoals bij: glijbaan, snijplank en oprijlaan.

 

Schrijftaal

In de schrijftaal wordt de –d vaak wel aan de werkwoordsvorm toegevoegd. Opvallend is wel dat bij het uitspreken of hardop lezen van de tekst de slotmedeklinker vaak niet wordt uitgesproken. Het klinkt wat geforceerd. De vormen zonder –d komen ook in schrijftaal al enkele eeuwen voor: in teksten van Hooft en Bredero is de spelling hou bijvoorbeeld al te vinden. Mensen die het Nederlands niet als moedertaal hebben, merken in de taaltraining op dat ze dit soort verschillen tussen spreek- en schrijftaal extra lastig vinden om toe te passen. 

 

Consequent zijn

Voor je een tekst gaat schrijven moet je voor je zelf beslissen welke vorm je gaat gebruiken. Zorg ervoor dat je consequent bent. Je kunt niet beide vormen door elkaar gaan gebruiken.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid