Schrijf je voor je werk beleidsteksten (of andere langere zakelijke teksten)? Dan weet je dat dit veel tijd in beslag neemt. Toch ben je waarschijnlijk wel eens teleurgesteld door de feedback die je op je tekst ontvangt. Meestal komt dit doordat je tekst toch niet helemaal voldoet aan de vraag van de opdrachtgever. Hoe kan je dit voorkomen? We geven je 6 tips voor het schrijven van een succesvolle beleidstekst.

 

  1. Begin niet meteen met schrijven, maar start met denken
    Kijk kritisch naar je ideeën over de schrijfaanpak, het doel van je tekst en de structuur of opbouw. Het is belangrijk deze elementen scherp te hebben voordat je start met schrijven. De eerste fase in het schrijfproces is eigenlijk een denkfase. Hierbij onderscheiden we drie belangrijke denkvragen: Wat is de opdracht? Voor wie schrijf je? Wat is de kernboodschap? Zet de antwoorden op deze vragen op een rijtje voor je begint met schrijven.

  2. Zorg voor een duidelijke opdracht
    Hoe vaak komt het niet voor dat de opdracht even snel wordt gegeven door een manager? “Iedereen moet gezonder worden en meer bewegen, dus ook onze medewerkers. Denk erover na en ik zie heel graag je voorstel.’” Met zo’n vaag doel heb je grote kans dat je dagen aan een tekst werkt, die vervolgens wordt afgekeurd omdat “dát niet de bedoeling was”. Om teleurstellingen en tijdverspilling te voorkomen, kun je beter het doel een keer extra checken voor je begint met schrijven. Want: wie moet er nu eigenlijk gaan zorgen dat iedereen gezonder gaat worden, en hoe? Wil de werkgever dat de medewerkers meer gaan bewegen en geeft hij ze allemaal een abonnement op de sportschool? Of gaat hij juist zorgen voor fruit op kantoor? Het loont de moeite om eventuele schroom te overwinnen en je opdrachtgever te vragen wat precies de bedoeling is.

    Helderheid over het doel van de tekst is echt de kapstok van je tekst. Hier hang je díe elementen aan die er een adviserende of juist een overtuigende tekst van maken.

  3. Gebruik argumentatietechnieken die passen bij het doel en je doelgroep
    Goed, het doel is bekend en dan kan je met schrijven beginnen. Er zijn regels over hoe je je argumentatie het beste kunt opbouwen. Je moet bijvoorbeeld argumenten van gelijke orde hebben die de lezer aanspreken of overtuigen. Om je punt te kunnen overbrengen, verplaats je je eerst nog eens goed in je publiek, in de drijfveren van je lezer.
    Tip: kom meer over de lezers van je tekst te weten. Ga bijvoorbeeld eens praten met een collega die vóór het onderliggende voorstel is, of vraag de OR welk onderdeel van een advies voor hen van belang is.

  4. Durf kort en bondig te zijn
    Denk je ook dat het niet hoort om kort en bondig te zijn? Veel schrijvers nemen inderdaad aan dat dat niet mag, of zijn het niet gewend. Voor startende schrijvers is het soms even omschakelen van een scriptie naar een adviesnota. Maar ‘wetenschappelijk’ schrijven hoeft helemaal niet in een beleidstekst. Je gaat informatie geven en dat moet je zo duidelijk mogelijk doen. Als je van tevoren hebt nagedacht over opdracht, doel/doelgroep en kernboodschap, zul je merken dat het makkelijker is om kort en bondig te schrijven.

  5. Kies de juiste vorm voor je tekst: trechter of piramide?
    De laatste jaren is het schrijven in een piramidevorm gemeengoed geworden: kernboodschap vooraan, daarna de uitwerking met argumenten. Sommige schrijvers vinden het moeilijk de klassieke trechtervorm (eerst de uitwerking, dan de conclusie) los te laten en een schrijfaanpak te veranderen die ze al jaren hanteren. Of vind je het eng om de kernboodschap voorop te zetten? Een beleidstekst moet geen zoekplaatje zijn, begin dus gewoon met het belangrijkste. Probeer het maar eens en als het succes heeft, begin je met meer vertrouwen aan je volgende tekst.

  6. Maak gebruik van een checklist
    Zo hoef je niet steeds de stappen in het schrijfproces opnieuw te verzinnen. Als je gebruik maakt van een checklist dan geeft dat rust en overzicht. Hoe meer tijd je vooraf besteedt aan denken en niet aan schrijven, des te sneller heb je een succesvolle beleidstekst geschreven! Succes.

Wil je zelf ook ervaren hoe je met heldere beleidsteksten meer aandacht en draagvlak voor je beleid kunt krijgen? Schrijf je dan nu in voor de training Beleidsteksten schrijven!

 

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid