De laatste jaren worden steeds meer buzzwoorden gebruikt. Dit zijn modewoorden of uitdrukkingen die eigenlijk geen duidelijke betekenis hebben. Ze worden gebruikt in bepaalde vakgebieden zoals ICT, marketing, telefonie en managementmethodes en worden door de (social) media overgenomen. Buzzwoorden worden vooral gebruikt om teksten interessanter te laten overkomen. Ook worden ze gebruikt bij nieuwe snufjes of werkwijzen waar veel van wordt verwacht.

De term buzzwoord is waarschijnlijk afkomstig van het werkwoord to buzz, wat 'gonzen' of 'geroezemoes' betekent. Een buzzwoord is dus eigenlijk iets waar iedereen over praat - het gonst ervan. Wat typeert nou eigenlijk een buzzwoord:

  • Het gaat om een nieuwe uitvinding, methodiek, of trend.
  • Het is niet één specifiek product, zoals Ipad, maar het gaat om iets wat heel breed toepasbaar is, bijvoorbeeld het nieuwe werken.
  • Velen verwachten dat het een groot succes wordt.

Opvallend is dat buzzwoorden veel gebruikt worden, maar dat eigenlijk niet iedereen precies weet wat ze betekenen. De meeste woorden komen overwaaien uit Amerika en worden dan vertaald naar het Nederlands.

Buzzwoorden die je regelmatig kunt tegenkomen zijn: flexwerken (geen vaste werkplekken), web 3.0 (3e fase in ontwikkeling van internet), social media (facebook, twitter, hyves etc.), visionair (iemand met een inspirerende visie), the cloud (computer infrastructuren), 24/7 (dag en nacht geopend), offline praten (buiten een vastgelegde bijeenkomst met elkaar praten), outside the box denken (buiten de platgetrapte paden denken), laaghangend fruit eerst (prioriteit geven aan makkelijk binnen te halen opdrachten), innovatief, duurzaam, dynamisch, co-creatie, teamspeler.

En zo ken je er vast nog wel een paar. Gebruik je deze woorden zelf of hoor je ze vaak om je heen? En vind je ze dan leuk of erg irritant? Om je collega’s op een ludieke manier te confronteren met hun gebruik van buzzwoorden, kun je een keer buzzwoorden-bingo (ook wel bekend onder de naam bullshitbingo) met ze spelen. Het idee is om voor een vergadering of andere bijeenkomst een bingokaart te maken van 25 buzzwoorden die je verwacht te gaan horen. Degene die het eerste zijn kaart vol heeft, heeft bingo. Zorg er wel voor dat het een grapje blijft!

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid