Goede training met gemotiveerde trainer.
Deelnemer training Opfriscursus Nederlands3 tips (en een bonustip) om er een succes van te maken
Een paar jaar geleden stond de spannende Finse misdaadserie Sorjonen op Netflix. Wij houden thuis veel van taal, dus tijdens het kijken probeerden we te achterhalen wat er allemaal gezegd werd. Geen chocola van te maken natuurlijk, van dat Fins, al herkenden we na een paar afleveringen wel een paar veelgebruikte woorden. Denk aan kiitos (bedankt), isä (vader) en paperi (documenten).
Die aparte en melodieuze taal liet me niet los, dus sinds kort leer ik Fins via een app op mijn telefoon. En ik ben niet de enige: volgens Duolingo leren meer dan 30 miljoen mensen wereldwijd een nieuwe taal via de app. Geen wonder dat ‘Een nieuwe taal leren’ een populair voornemen is voor 2024!
En zeg nou zelf: of je nu een taal leert om een serie te snappen, om je buitenlandse partner beter te kunnen verstaan, of omdat je op reis gaat: een nieuwe taal leren is altijd een goed idee! Een taal leren is niet alleen leuk op zich, het helpt je ook om contacten te leggen en de wereld om je heen beter te begrijpen.
We snappen dus dat je staat te popelen om een nieuwe taal te leren, zoals Spaans, Japans of Portugees. Of dat je van plan bent om je kennis van het Engels, Duits of Frans op wilt frissen. Dat gaat niet vanzelf, dus hierbij onze Tips-top 3 om er een succes van te maken:
1. Maak tijd
2. Maak het leuk
3. Maak het effectief
Je brein heeft herhaling nodig om te leren. Besteed dus liever elke dag 10 minuten aan het leren van een nieuwe taal, dan 1x per week 2 uur achter elkaar. Als er te veel tijd tussen zit, start je het leerproces iedere keer opnieuw - zonder het gewenste effect! Herhaal nieuwe woorden daarom eerst iedere dag, daarna iedere drie dagen en daarna wekelijks tot je zeker weet dat je ze onthoudt. Taalapps zoals Duolingo, Memrise of HelloTalk kunnen je daarbij helpen.
Koppel je oefeningen aan iets dat je leuk vindt. Houd je van lekker eten? Begin met het vertalen van een menukaart, of zoek recepten in de taal die je wilt leren. Luister je graag naar muziek? Oefen dan je luistervaardigheid en probeer songteksten te begrijpen. Zo ‘doet’ mijn dochter elke dag een kwartiertje Koreaans om haar geliefde K-popsterren beter te verstaan.
Misschien ben je al zó ver gevorderd dat je naar podcasts luistert en daarmee je taalvaardigheid oefent. Hoe dan ook: sluit aan bij je interesses en passies, dat maakt het meteen makkelijker om tip 1 toe te passen.
Onbewust (of misschien ook wel bewust) weet je zelf het beste hoe ‘leren’ werkt bij jou. Kies voor de methode die bij jou past. Wil je eerst precies weten hoe de grammaticaregels zijn voordat je zelf zinnen gaat bouwen? Dan kun je beter starten met invuloefeningen. Ben je meer gericht op gesprekjes voeren, desnoods met handen en voeten? Kies voor een communicatieve methode. Of misschien heb je een voorkeur voor luisteren en nazeggen? Er is van alles mogelijk. Maar maak het jezelf niet moeilijker dan nodig en sluit zoveel mogelijk aan bij jouw leerstijl.
☼ Houd vol!
Elk leerproces gaat met ups en downs. In het begin is het altijd leuk om een nieuwe taal te leren en leer je snel veel nieuws. Maar je gaat ook hobbels tegenkomen: opeens maak je geen vorderingen meer of bekruipt je het gevoel dat je die native speakers nooit gaat verstaan! Houd vol en voor je het weet merk je niet meer dat de ondertiteling uit staat bij je favoriete serie.
Leer je liever met begeleiding van een taalprofessional? Dan kun je natuurlijk altijd bij ons terecht.
Bel ons en samen vinden we een training die bij je past. Of kijk verder op onze website.