Stel je eens voor, je gaat op vakantie naar een warm en zonnig land en kan de plaatselijke bevolking aan het lachen krijgen door in hun taal een grap te maken. Of je moet voor je werk een belangrijke bijeenkomst bijwonen in Italië en je wilt graag een kort gesprekje met jegesprekspartners in het Italiaans kunnen voeren. Hoe leer je snel deze taal?

Volgens Maneesh Sethi, schrijver voor Zen Habits is het mogelijk een taal te leren in 90 dagen. Zelf spreekt hij vijf talen: Engels, Duits, Spaans, Portugees en Italiaans. Als je in deze korte tijd een nieuwe taal wilt leren, is het noodzakelijk om gefocust te zijn en per dag zo’n vier uur met de taal bezig te zijn. Bovendien is het belangrijk dat je de goede middelen in huis hebt zoals de juiste (grammatica)boeken. Hoe zien de 90 dagen eruit?

 

Dag 1-30

In de eerste 30 dagen moet je jezelf volledig onderdompelen in de taal. Maneesh raadt aan om te verhuizen naar het land waar men de taal spreekt die je wilt leren. Op deze manier word je omringd door de nieuwe taal. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, wel is het raadzaam om iedere dag dertig nieuwe woorden en zinnetjes te leren. Na 90 dagen ken je dan bijna 3000 woorden. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je de 3000 meest voorkomende woorden kent je al 80% van de taal beheerst.

 

Dag 31-60

Na de eerste maand is het belangrijk om jezelf zoveel mogelijk bloot te stellen aan de taal. Na een maand is het mogelijk om basisgesprekken te voeren. In deze periode is het handig om een taalpartner te vinden, bijvoorbeeld via internet. Ook het lezen van simpele boeken in de taal die je leert, kan je goed verder helpen. Onderstreep de woorden die je niet begrijpt, zoek deze op en leer deze. Ook raadt Maneesh aan om in de nieuwe taal te gaan denken. Op deze manier ben je nog meer bezig met de taal en leer je de woorden te onthouden.

 

Dag 61-90

Na dag 60 ben je in staat om de taal te spreken. Het is nu slechts een kwestie van blijven oefenen. Ga diepere gesprekken aan met jouw taalpartner en ga erop uit met hem of haar. Blijf iedere dag 30 nieuwe woorden leren en oefen de woorden die je al geleerd hebt. In deze periode is het verstandig om tv-programma’s te kijken in de taal die je leert, of boeken te lezen. Films kijken in de taal werkt ook goed. Maak je niet druk als je de ondertiteling aan moet zetten, een film begrijpen in een vreemde taal is een stuk lastiger dan een één-op-één-gesprek voeren. Wel is het dan verstandig om de ondertiteling in dezelfde taal in te stellen.

 

Conclusie

Je hebt nu een taal geleerd in slechts 90 dagen. Het mooie hiervan is dat een volgende taal leren een stuk makkelijker zal gaan. Je hebt nu namelijk al geleerd hoe je een taal moet leren. Uiteraard moet je de taal blijven oefenen en spreken, anders zakt de opgedane kennis net zo snel weer weg. Welke taal zou jij willen leren? En spreekt deze aanpak je dan aan? Met onze e-learning kun je deze methode zelf toepassen. Informeer naar de mogelijkheden.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid