In juni doet het Nederlands elftal mee aan het Europees Kampioenschap voetbal in Oekraïne en Polen. De eerste poulewedstrijden van Nederland worden in Oekraïne gespeeld. Ondanks dat dit land niet naast de deur ligt, zijn er ongetwijfeld supporters die ernaartoe reizen. Maar hoe red je je in een land waar nauwelijks Engels wordt gesproken? Is Oekraïens leren een optie?


Oekraïens

De officiële taal van Oekraïne is het Oekraïens. Het Oekraïens is nauw verwant aan het Russisch, te vergelijken met de verwantschap tussen het Nederlands en Duits, maar de taal heeft ook veel Poolse leenwoorden. Dit komt door de eeuwenlange Pools-Litouwse overheersing. 67% van de bevolking heeft het Oekraïens als moedertaal, maar veel mensen spreken ook Russisch (24%).

Toen Oekraïne deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, werd de kennis van het Oekraïens niet aangemoedigd. Na de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 werd het Oekraïens echter als de enige officiële staatstaal erkend, waardoor de positie van de taal sterk is verbeterd. In de praktijk speelt het Russisch echter nog altijd een belangrijke rol. Vooral oudere Oekraïners spreken beter Russisch dan Oekraïens. Waarschijnlijk heeft bijna 90% van de bevolking van Oekraïne op zijn minst een redelijke beheersing van beide talen.

Oekraïens wordt niet alleen in Oekraïne gesproken, maar ook in Wit-Rusland, Moldavië, Rusland en vele andere landen. Het wordt evenals het Russisch en het Wit-Russich geschreven in het Cyrillisch alfabet, waarbij het Oekraïens enkele specifieke letters gebruikt. Enig idee wat hier staat: Україна*?


Vertalen

Voor ons is het Oekraïens een lastige taal om te leren. Teksten op internet kun je vertalen met Google Translate, alhoewel dit lang niet altijd foutloos werkt. Maar de strekking van een tekst begrijp je op deze manier wel. Je moet wel een echte fan zijn wil je het Oekraïens voor de start van het EK onder de knie krijgen. Hopelijk leren de mensen die werken bij de stadions en de hotels dus nog wat Engels voordat de fans arriveren, zodat communicatie toch mogelijk is. Alhoewel je met handen en VOETEN vast ook een heel eind kunt komen.

* Oekraïne

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid