Zoals gebruikelijk wordt er in november of december het woord van het jaar gekozen. Er zijn in Nederland meerdere organisaties die het woord van het jaar kiezen. Onze Taal heeft het woord al gekozen en voor 2015 is dat het woord 'sjoemelsoftware' geworden.

Bij Van Dale wordt er een verkiezing voor het woord van het jaar gehouden. De afgelopen weken zijn in vijf categorieën nieuwe woorden genomineerd. De categorieën zijn: jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek. Je kunt tot 14 december je stem uitbrengen en zo meebeslissen over het woord van het jaar.

 

Woord van het jaar in andere landen

In België organiseert Van Dale ook de verkiezing voor het woord van het jaar. In Groot-Brittannië zijn ook meerdere organisaties die een woord van het jaar kiezen. De Britse woordenboekenuitgeverij Collins heeft het werkwoord to binge-watch uitgeroepen tot woord van het jaar. Binge-watch(ing) betekent 'urenlang onafgebroken televisiekijken', iets wat blijkbaar steeds populairder wordt onder de Britse kijkers. Andere kanshebbers waren dadbod, to swipe en transgender.

De Oxford Dictionaries bekroonde de emoji, die velen gebruiken om een bericht ironisch lachend af te sluiten, tot woord van het jaar 2015. Officieel heet de emoji ‘Tears of joy’ (gezicht met tranen van vreugde). De smiley versloeg woorden als ad blocker, Brexit, on fleek, refugee en sharing economy.
Het is de eerste keer dat een pictogram tot woord van het jaar verkozen is. De jury koos voor deze smiley omdat hij het best de stemming en de gedachten van het afgelopen jaar weergeeft. Dat is te lezen op de blog van de website. Al sinds de late jaren '90 worden de smileys gebruikt, maar in 2015 groeide het gebruik enorm, schrijft de woordenboekenuitgever.

In Duitsland is smombie uitgeroepen tot 'jeugdwoord van het jaar'. Het woord, een verkorting van smartphone en zombie, is iemand die met zijn telefoon bezig is en hierdoor geen oog meer heeft voor wat er om hem heen gebeurt.

 

Weg met dat woord

In plaats van het kiezen van het beste nieuwe woord, is er ook een verkiezing voor het woord dat je juist niet meer wilt horen. Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) organiseert dit jaar voor de derde keer de verkiezing 'Weg met dat woord!'. Je kunt tot 30 november jouw grootste ergernis doorgeven. Vanaf 1 december kun je voorgestelde woorden wegstemmen. Het woord met de meeste stemmen wordt de verliezer. De verliezer van 2014 was ‘oudjes’. De stemmers vonden dit woord denigrerend en vinden dat we beter kunnen spreken van ouderen of senioren.

We zijn benieuwd naar jouw woord van 2015 en natuurlijk ook naar het woord dat je liever niet meer hoort in 2016. Geef ons jouw keuze door!

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid