Door het gebruik van specifieke woorden kun je beeldend schrijven. Hierdoor maakt de lezer als het ware een beeld van jouw tekst in zijn hoofd. Dit leest prettig en is voor de lezer een stimulans om door te lezen.

 

Een voorbeeld van beeldend schrijven is het verschil tussen hardlopen en rennen. Hans loopt hard naar huis met zijn mooie rapport of Hans rent naar huis met zijn mooie rapport. Rennen drukt sterker iets uit en roept een duidelijk beeld op bij de lezer.


Hoe kun je beeldend schrijven?

Beeldend schrijven kun je doen door gebruik van specifieke zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden. Hoe nauwkeuriger het zelfstandignaamwoord aangeeft wat de mens of het ding is, hoe sterker het beeld is dat er vanuit gaat. Bijvoorbeeld het woord auto is nogal vaag. Hiermee kan de lezer nog alle kanten op. Nauwkeuriger ben je als je personenauto schrijft. Dan vallen in ieder geval vrachtauto’s en bestelbusjes af. Het plaatje in je hoofd wordt al wat concreter. Nog beeldender zijn eend of kever. Hoe nauwkeuriger je dus bent in de keuze van je woorden, des te makkelijker kan de lezer er zich een beeld van vormen.

Beeldende werkwoorden

Er zijn ook beeldende werkwoorden die je kunt gebruiken. Dit zijn werkwoorden die beweging, geluid en gevoel uitdrukken. Bijvoorbeeld: rennen (in plaats van hardlopen), wandelen, kuieren (in plaats van lopen), gillen (in plaats van schreeuwen). In de zin De auto rijdt door de bocht of de auto scheurt door de bocht merk je duidelijk het verschil.

Bijvoeglijke naamwoorden

Ook bijvoeglijke naamwoorden kunnen beeldend zijn. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het gebruik van kleuren. Er is echt verschil tussen geel en maïsgeel. En je hebt zwart en inktzwart. Door versterken van het bijvoeglijke naamwoord maak je het beeldender. Andere voorbeelden zijn: brandschoon, bloedmooi, broodmager, spierwit, boterzacht.

Met beeldend schrijven betrek je de lezer meer bij de tekst en hierdoor is hij meer geïnteresseerd om door te lezen. Je begrijpt dat niet elke tekst zich leent voor beeldende taal. Met name in commerciële teksten kun je het goed toepassen. Maar je kunt wel altijd proberen zo concreet mogelijk te schrijven. Dat is voor alle lezers prettig. Succes met schrijven!

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid