Onlangs heeft het NRC de top-10 van taalergernissen gepubliceerd. Op nummer drie staat het woordje 'me' dat als bezittelijk voornaamwoord wordt gebruikt, terwijl het dat niet is. Vooral in korte teksten op sociale media komt dit veel voor, omdat daar vaak spreektaal als schrijftaal wordt gebruikt. Mijn wordt afgekort tot m'n en dat wordt weer veranderd in me.

Voorbeelden:

 • Ik ga dat even aan me moeder vragen. (In plaats van: Ik ga dat even aan mijn moeder vragen).
 • Me fiets is gestolen. (Mijn fiets is gestolen).
 • Ik ben me boeken vergeten. (Ik ben mijn boeken vergeten).

Bezittelijk voornaamwoord

Me is dus geen bezittelijk voornaamwoord. Maar wat zijn dan wel bezittelijke voornaamwoorden?
Met deze woorden geef je aan dat iets jouw eigendom/bezit is. Vandaar de benaming bezittelijk voornaamwoord. Andere bezittelijke voornaamwoorden zijn: jouw, zijn, haar, onze, jullie en hun.

Bijvoorbeeld:

 • Dat is mijn fiets.
 • Dat is onze hond.

Ook kun je met een bezittelijk voornaamwoord relaties aanduiden:

 • Dat is mijn vader en zijn broer.
 • In mijn huis woon ik met mijn man en mijn twee kinderen.

Me is dus geen bezittelijk voornaamwoord en mag daarvoor ook niet gebruikt worden.

Wanneer wel me?

Het woordje ‘me’ gebruik je als persoonlijk voornaamwoord dat verwijst naar jezelf. Het gaat dan niet om bezit. Ook bij wederkerende werkwoorden komt me voor. Voorbeelden van wederkerende werkwoorden zijn: zich herinneren, zich schamen, zich haasten, zich verslapen, etc.

Bijvoorbeeld:

 • Hij heeft me overgehaald om mee te gaan.
 • Ik schaam me diep. (me = wederkerend voornaamwoord)
 • Wil je me de telefoon even aangeven?
 • Haal me maar op.

Het verkeerd gebruikte 'me' was in 2015 al het meest ergerlijke woord van het jaar. Blijkbaar hebben we het verkeerde gebruik nog steeds niet afgeleerd of misschien zijn de taalregels niet bij iedereen even goed bekend. Als jij dit soort fouten niet meer wilt maken, neem dan deel aan onze Opfriscursus Nederlands. Daar fris je alle regels van het Nederlands weer op.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid