Heb je problemen met het lezergericht maken van je teksten? Dan is het schrijven volgens de piramidemethode een goede aanpak. Het piramideschrijven is gebaseerd op het onderzoeks- en inrichtingsmodel Pyramid Principle van de Amerikaanse taalkundige Barbara Minto. Deze methode is een succes omdat het zorgt voor lezersgerichte en bondige tekstdocumenten. Lezers krijgen waar ze om vragen in weinig woorden. Dit laatste is het belangrijkste uitgangspunt van het piramideschrijven: elke tekst is een optelsom van antwoorden op lezersvragen. Die lezersvragen moet je onderzoeken (piramidedenken) en vervolgens in dalende belangwekkendheid inrichten (piramideschrijven).

Hoe kun je piramideschrijven?

De piramidemethode is geen taalkundig trucje. Het is een manier van logisch structureren die je helpt om bij het schrijven te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. De methode voorkomt dat je afwijkt van de kern van je verhaal, dat jouw gedachtegang zijwegen vertoont of dat je zelf verdwaalt in het moeras van uitweidingen.

Het gaat erom informatie in een kernachtige structuur aan te bieden. Het belangrijkste komt eerst. Uitgebreidere informatie ondersteunt de uitspraken in de laag erboven als onderbouwing, nuancering of uitwerking ervan in details. Elke informatielaag is opgebouwd volgens dit principe. De gelaagdheid van beknopt tot uitgebreid bepaal je op basis van belangrijkheid. Het piramideprincipe pas je op verschillende niveaus in de tekst toe. Een rapport kan als geheel piramidaal zijn opgebouwd, maar ook de hoofdstukken, paragrafen en alinea’s kun je zo opbouwen.

Wat levert het op?

Met het piramideschrijven ben je in staat om je boodschap helder en direct te presenteren, afgestemd op de vragen van je lezers. Overbodige informatie blijft buiten beschouwing. Tekstopbouw via de piramidemethode maakt het je lezer mogelijk om snel in een paar stappen de tekst door te lezen en te kunnen selecteren waar hij meer over wil weten. Het typische van traditionele teksten waarin de schrijver laat zien ‘hoe veel hij weet over onderwerpen’ en ‘waar hij allemaal wel niet rekening mee heeft gehouden’ behoort tot het verleden. Resultaat is een kortere, lezergerichte tekst met een grotere overtuigingskracht!

Bij NIOW bieden we trainingen piramideschrijven aan als open inschrijving en online training. Informeer eens naar de mogelijkheden.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid