Dat Wordfeud de wereld heeft veroverd is inmiddels geen nieuws meer. Maar dat het na een aantal jaren nog steeds een hit is, is wel opvallend. Er zijn al diverse internetsites over Wordfeud, er wordt over geblogd en getwitterd en er zijn Facebookpagina's waar commentaar, uitnodigingen en high-scores worden gedeeld met anderen. Een voordeel van het spelen van Wordfeud is dat je op een andere manier bezig bent met taal. Je gebruikt woorden die je niet dagelijks gebruikt en voor een goede score moet je soms echt wel even goed nadenken. Goede hersengymnastiek dus. En na een verlies kun je altijd een revanche aanvragen: nieuwe ronde, nieuwe kansen.


Andere taal

Echt leerzaam wordt Wordfeud helemaal als je het in een andere taal gaat spelen dan je moedertaal.
Je kunt een spel starten in het Deens, Engels, Frans, Noors, Spaans en Zweeds. Als je dus begonnen bent met het leren van deze taal, of je wilt je taalvaardigheid in deze taal verhogen, grijp dan de uitdaging aan om in een andere taal mee toe doen. Het is echt een stuk moeilijker dan in het Nederlands. In het Engels bijvoorbeeld is de Z maar liefst 10 punten waard. Welke woorden kennen we met een Z in het Engels: zap, zero, zone, zoo, zoom. Met behulp van een woordenboek kom je natuurlijk al een stuk verder. Ook de J levert in het Engels 10 punten op. Denk hierbij aan woorden als jail, jam, jar, jargon, jaw, jerk, jet, job, join, judge en jump. Maar je zult merken dat vooral de korte opvulwoordjes veel lastiger zijn. Van de Engels taal is onze woordenschat over het algemeen groter dan van bijvoorbeeld Frans of Spaans. Daar ligt dus echt een moeilijke taak! Als je dus raakt uitgekeken op de Nederlandse versie, kun je op deze manier een nieuwe variant gaan spelen.


Nieuwe mogelijkheden

Er zijn inmiddels ook al veel programma’s bedacht waarmee je kunt valsspelen en veel punten kunt halen. Wel flauw om zo een spelletje aan te gaan. De uitdaging zit hem toch ook in het zelf bedenken van mooie woorden. Wel zou het leuk zijn als er wat nieuwe mogelijkheden voor het spel ontwikkeld zouden worden, bijvoorbeeld:

  • Met meerdere spelers spelen
  • In een snellere tijd spelen (dus geen 72 uur wachten op het volgende woord)
  • Snel leggen levert meer punten op
  • Geen aanvoegende wijs goedkeuren (werkwoorden zonder –n)
  • Geen Engelse woorden (zoals bra) goedkeuren

Ongetwijfeld gaan er varianten van het spel komen. Dat maakt het voor de enthousiaste spelers alleen maar leuker. Waarschijnlijk houdt de rage nog wel even aan en blijven de deelnemers verslaafd aan het leggen van de letters. Veel plezier met het bedenken van mooie woorden.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid