Goede training met gemotiveerde trainer.
Deelnemer training Opfriscursus NederlandsJe hebt de opdracht gekregen om een beleidsnota te gaan schrijven over een beleidsvraagstuk. Hoe ga je hier mee aan de slag? Je vormt je eerst een beeld van de opdracht die je hebt gekregen. Neem je doelgroep in gedachte en probeer dan de centrale vraag, ook wel probleemstelling genoemd, van je nota te formuleren.
In de opdracht die je hebt gekregen wordt meestal een centraal thema gegeven. Probeer daarvan de centrale vraag af te leiden. Formuleer deze in de vorm van één vraag. De vraag moet zo zijn geformuleerd dat deze maar voor één uitleg vatbaar is. Het kan gebeuren dat tijdens het schrijven nieuwe informatie beschikbaar komt, waardoor blijkt dat de centrale vraag toch niet de juiste vraag is. Je moet deze dan aanpassen. Gebruik bij voorkeur geen ja/nee-vraag, maar gebruik liever een open vraag. De lezer is meestal niet geïnteresseerd in alleen ja of nee als antwoord, maar meer in het hoe, waarom en waardoor.
Niet: Kunnen wij goed inspelen op specialistische vragen uit de organisatie met onze huidige ICT-voorzieningen?
Beter: Welke ICT-voorzieningen zijn noodzakelijk om goed te kunnen reageren op specialistische vragen uit de organisatie?
De geformuleerde centrale vraag geeft de invalshoek van je beleidsnota weer. Je kunt drie verschillende centrale vragen onderscheiden: een informerende (beschrijvend of verklarend), een adviserende en een activerende. Soms bevatten beleidsnota’s een mengvorm van dergelijke vragen, maar vaak zijn beleidsnota’s uiteindelijk het antwoord op een adviserende hoofdvraag (Wat moet er gedaan worden?). Om goed te kunnen adviseren moet je echter ook informeren, beschrijven en overtuigen. Dat kun je in aparte hoofdstukken van je nota doen. Voor die hoofdstukken kun je dan een deelvraag formuleren die aansluit bij de overkoepelende centrale vraag van de gehele nota.
Als je de centrale vraag duidelijk hebt geformuleerd, kun je een werkplan gaan opstellen. Verwerk hiervoor de centrale vraag in een bouwplan. Je hebt dan het raamwerk voor je beleidsnota vastgesteld. Hier kun je vervolgens een tijdschema aan koppelen. Dit is dan je eigen werkplan. Indien nodig kun je dit plan uitwerken tot een projectvoorstel voor de opdrachtgever.