Je kunt een behoorlijke tijdwinst behalen bij het notuleren als je je aantekeningen overzichtelijk indeelt. Het gebruik van de juiste notuleerbladen (sjabloon) kan je hierbij helpen. Je kunt vlot notuleren met een goed slabloon. Je dwingt jezelf volgens een bepaalde structuur te werken. Een notuleerblad maak je voorafgaand aan de vergadering. Met de juiste notuleerbladen kun je het besprokene al tijdens de vergadering ordenen. Je kunt bijvoorbeeld een drie- of vierkolommensysteem gebruiken. In de kolommen noteer je de agendapunten en ook kort wat er besproken is. Een verslag in deze vorm kun je ook als actielijst/besluitenlijst gebruiken.

 

Drie kolommen

Agendapunt Kern Resultaat
  Samenvatting agendapunt, of een samenvatting per spreker Besluiten en acties
     

Vier kolommen

Agendapunt/spreker Resultaat Wie (actienemer) Wanneer (termijn)
       


Vlot notuleren met een goed sjabloon op de laptop

Het snelst kun je notuleren als je een laptop gebruikt. Op de laptop kun je een notuleersjabloon installeren dat je elke vergadering weer kunt gebruiken. Je voorbereidingen zijn de eerste keer iets uitgebreider, maar het uitwerken van het verslag bespaart je tijd. Bij een goed sjabloon kun je veel zaken automatiseren en kun je makkelijk van het ene agendapunt naar het andere agendapunt gaan. Binnenkort publiceren wij op dit blog een handig notuleersjabloon waar je zelf mee aan de slag kunt gaan.

Je kunt veelvoorkomende stukken tekst, namen of tabellen voorafgaand aan de vergadering opnemen onder autotekst of autocorrectie in Word. Zo hoef je niet steeds alles helemaal in te typen. Probeer tijdens het notuleren op de laptop ook gebruik te maken van sneltoetsen. Maak voor jezelf een overzichtje van de functies die je vaak gebruikt en neem dit mee naar de vergadering.

 

Goede voorbereiding

Zorg ervoor dat je tijdens de vergadering de volgende documenten bij de hand hebt:

  • notulen van de vorige vergadering
  • een geprinte agenda
  • de bijlagen bij de agenda
  • een overzicht van de namen van de deelnemers met hun initialen
  • een overzicht van afkortingen die je hebt ingevoerd onder AutoCorrectie
  • een overzicht van korte aanduidingen voor tekstfragmenten die je hebt ingevoerd onder Autotekst
  • een printje van de sneltoetsen die je veel gebruikt.

De laatste drie documenten heb je na een aantal vergaderingen waarschijnlijk niet meer nodig, omdat je de acties dan wel uit je hoofd kent. Maar als hulp zijn ze in het begin wel handig.

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid