Goede training met gemotiveerde trainer.
Deelnemer training Opfriscursus NederlandsJe kent het wel: vol enthousiasme stort je je op een training om je taal – of schrijfvaardigheden te verbeteren. Je hebt er zin in en je maakt met plezier de oefeningen die bij de training horen. Maar toch denk je na afloop wel eens: “Wat heb ik er nou eigenlijk écht aan gehad?“
Heel herkenbaar en begrijpelijk: een training of cursus is een momentopname en als de laatste les is afgelopen, ga je al snel weer over tot de orde van de dag. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je er meer uithaalt – zowel tijdens als na je training? Wij delen 5 van de beste tips.
Je volgt de training omdat je je taal- of schrijfvaardigheid wilt verbeteren. Dat blijft wel een beetje vaag. Wist je dat je kans op succes veel groter wordt als je een concreet doel voor ogen houdt? Visualiseer jouw gewenste eindsituatie en formuleer je wens in één zin, bijvoorbeeld
Leren gebeurt grotendeels terwijl je aan het werk bent. Probeer de inzichten en technieken van de training stap voor stap uit in de praktijk. Durf te experimenteren zodat je in jouw eigen werksituatie merkt wat werkt én wat niet werkt. Vraag eventueel je leidinggevende om werkzaamheden waarbij je het geleerde concreet kunt toepassen. Op die manier vergroot je al doende je vaardigheden. Trial & error dus.
Vergelijk je werk met dat van experts en onderzoek op welke punten je jezelf nog kunt verbeteren. Hoe je dat aanpakt? Duik in de vakliteratuur en lees teksten van goede en gerenommeerde schrijvers uit jouw vakgebied; luister naar TedTalks van inspirerende sprekers en kijk hoe ervaren collega’s het doen. Gebruik dan dezelfde strategieën voor je eigen teksten en presentaties. (En kijk nog eens bij de tip hierboven…) Deze manier van leren werkt prima voor schrijf- en taalvaardigheden.
Om langer van je training te genieten, is het zinvol bewust stil te staan bij jouw leerproces. Oefen extra wat je lastig vindt en neem de tijd om terug te kijken. Stel jezelf de volgende vragen:
Vind je het moeilijk om dit van jezelf te zeggen? Vraag eens een collega of leidinggevende of hij/zij merkt dat je nieuwe vaardigheden toepast. Geen collega in de buurt? Neem jezelf op en analyseer wat goed ging en wat nog voor verbetering vatbaar is. Raak niet in paniek als je fouten maakt, het leren stopt niet na de laatste les maar vindt juist plaats in de praktijk, wanneer je het geleerde toepast. Dat brengt ons naar…
Gun jezelf de tijd voor het leerproces. De kans bestaat dat het niet in één of twee keer goed gaat. Accepteer dat je iets nog niet perfect beheerst. Je hebt dan meteen de beste leermomenten te pakken. Geniet ervan dat je iets nieuws leert en dat je straks kunt zeggen: Ja, ik kan het!
Hoe haal je dus meer uit je training? Zet je nieuwe inzichten zo vaak mogelijk in, kijk de kunst af bij anderen, blijf oefenen, analyseer wat er beter kan, vraag om feedback en last but not least: houd er plezier in!