Steenkolenduits zo noemen we het slecht tot zeer slecht gesproken Duits door Nederlanders. Hoewel het Nederlands en het Duits zustertalen zijn, en dus veel overeenkomsten hebben, zijn er ook duidelijke verschillen in grammatica, woordenschat en idioom. Juist door het letterlijk vertalen (het verklanken) van Nederlandse woorden naar het Duits worden fouten gemaakt. Dit soort fouten noemen we ook wel valse vrienden.

 

Als je in het Duits verzoeken wilt zeggen, dan moet je bitten gebruiken. Als je verzoeken vertaalt in versuchen dan heb je het over proberen. Als je wilt zeggen "Mijn enkel doet pijn" zeg dan niet "Mein Enkel tut Weh". In het Duits betekent Enkel namelijk kleinkind.

 

Uitdrukkingen

Veel uitdrukkingen uit het Nederlands zijn voor een Duitser onbekend. Uiteraard is dit omgekeerd ook het geval. Af en toe kan het letterlijk vertalen van een uitdrukking grote problemen opleveren. Het begrip "Het valt mee" wordt door veel Nederlanders vertaald met Es fällt (of: fallt) mit. Een betere vertaling van deze uitdrukking is echter Das geht (ja) (noch).

 

Bekende Nederlanders in Duitsland

Ook bekende Nederlanders die in Duitsland aan het werk zijn beheersen de taal niet altijd feilloos. Rudi Carell was zeer populair in Duitsland en woonde er vele jaren, maar sprak toch zijn eigen variant van de Duitse taal. Dit was ook een beetje zijn handelsmerk. Linda de Mol heeft ook veel Duitse programma's gepresenteerd en zelfs Duitstalige films gemaakt. Alhoewel zij het Duits goed beheerst, blijft een Nederlandse tongval altijd hoorbaar.
De meest recente bekende Nederlander in Duitsland is Louis van Gaal. Hij heeft zelfs de krant gehaald met zijn uitdrukking "Der Tod oder die Gladiolen". Deze Nederlandse uitdrukking bestaat niet in het Duits, maar wordt door het veelvuldige gebruik door Van Gaal nu zelfs in de Duitse taal opgenomen. Zo heeft het steenkolenduits een vernieuwende functie: de taal verrijken met nieuwe woorden en uitdrukkingen. Weet je zelf ook een leuk voorbeeld van 'vernieuwende' woorden of uitdrukkingen? 

Meer weten? Bekijk deze trainingen.

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als dank het E-book ‘Zakelijk corresponderen in 4 talen!’

Goede training met gemotiveerde trainer.

Deelnemer training Opfriscursus Nederlands

Training heeft vooral over de barrière heen geholpen om Engels te praten, het is niet erg om fouten te maken. Dat is fijn!

Deelnemer training Business and banking English

Deze cursus geeft me meer zekerheid in mijn Engelse gesprekken. Ook de manier via live verbinding werkte prima, vertraging op de lijn weegt niet op tegen besparing van reistijd. De trainster deed het heel prettig en heeft me veel geleerd.

Deelnemer training Zakelijke communicatie Engels

Laat taal het werk voor je doen
Professionaliseer je taal- en schrijfvaardigheid